Soda policistu par krieviski runājoša zvanītāja ignorēšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šā gada 28.aprīlī Administratīvā rajona tiesa pasludināja spriedumu par policijas darbinieku, atstājot spēkā Valsts policijas (VP) prettiesiski piespriesto disciplinārsodu par to, ka sarunā ar kādu zvanītāju policists lietojis latviešu valodu un, nesaprotot krievvalodīgā iedzīvotāja teikto, nav reaģējis uz šo zvanu.

(Informācija precizēta pirmajās trīs rindkopās.)

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība, kuras juristi pārstāvēja policijas darbinieka intereses tiesā, norādīja, ka policists sodīts nepamatoti. Zvanītājs ar policijas darbinieku runāja svešā (krievu) valodā, kas viņam nebija liegts.

Zvanītājs pretēji Valsts valodas likumam no policijas darbinieka pieprasīja runāt svešā (krievu) valodā.

Policijas darbinieks neliedza zvanītājam runāt krievu valodā, bet atbildēja valsts valodā.

VP priekšnieka palīdze Beāte Labinska, norādīja, ka līdz sprieduma pārsūdzēšanas beigām trešdien policija atturas to komentēt.

VP pārstāve vērsa uzmanību uz to, ka LIDA neprecīzi interpretējusi Administratīvās rajona tiesas lēmumu - policists sodīts nevis par latviešu valodas izmantošanu, bet gan to, ka vispār nav reaģējis uz zvanītāja teikto.

"Viņam nebija pienākums zināt krievu valodu. Pienākums bija reaģēt un pasaukt kolēģus, kuri to saprot,"

norāda Labinska.

Policists esot diskriminējis zvanītāju

LIDA savā paziņojumā norādīja, ka tiesa spriedumā saskatījusi zvanītāja diskrimināciju pēc tā lietotās valodas un tautības, kaut gan lietas materiālos zvanītāja tautība nav pierādīta.

No tiesas sprieduma secināms, ka turpmāk jebkura persona var zvanīt un pieprasīt policijas darbiniekiem, arī ārstniecības iestādēm, glābšanas dienestiem un citām iestādēm steidzamos medicīniskās palīdzības izsaukuma gadījumos, noziegumu izdarīšanas vai citu likumpārkāpumu gadījumos, kā arī tad, kad tiek izsaukta neatliekamā palīdzība ugunsgrēka, avārijas vai citos nelaimes gadījumos) ne tikai pieņemt iesniegumus vai izsaukumus svešā valodā, bet arī atbildēt tajā valodā, kurā runā zvanītājs.

LIDA: ar šo precedentu noteikta jauna kārtība

Ar šo spriedumu tiesa pretēji Valsts valodas likumam nosaka jaunu kārtību valsts valodas lietošanā, uzskata LIDA pārstāvis.

LIDA norāda, ka tiesas spriedums neveicina valsts valodas nostiprināšanu un raisa bažas par latviešu valodas turpmāko pastāvēšanu. Tiesas spriedums pakļauj policijas darbiniekus diskriminācijai, liedzot tiem dienesta pienākumu veikšanas laikā lietot latviešu valodu, ja persona, kas vēršas policijā, runā svešā valodā. Latvijas policijas darbinieki ir nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar policijas darbiniekiem Krievijā, Francijā, Vācijā un citās valstīs, kurās policijas darbiniekiem, saņemot izsaukumus svešā valodā, nav jāsarunājas ar personu tajā pašā svešā valodā noziegumu izdarīšanas vai citu likumpārkāpumu gadījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu