Zatleram bijuši fakti par vērienīgu valsts izzagšanas shēmu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izšķirošo argumentu, kādēļ Valdis Zatlers sestdienas vakarā pieņēma rosināt Saeimas atlaišanu, devusi todien notikusī Valsts prezidenta saruna ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru.

Atklāj vērienīgas valsts izzagšanas shēmas

Kā vēsta portāls Pietiek.com, tajā prezidents guvis jaunu informāciju, kura atklāj vērienīgas valsts izzagšanas shēmas, kas atrodas aktīvas izmeklēšanas fāzē un saistītas ar politisko ietekmi, ko izmanto trīs oligarhi – Aivars Lembergs, Andris Šķēle un Ainārs Šlesers.

Tikai pēc tam, kad Zatlers no sarunām ar premjeru Valdi Dombrovski un Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu nav guvis pārliecību, ka ""Vienotības" līderi darīs kaut ko, lai ierobežotu Lemberga ietekmi uz valdības un Saeimas lēmumiem, gūta izšķiroša pārliecība

nākt pie tautas ar paziņojumu par 10. Saeimas atlaišanu, liecina portāla rīcībā esošā informācija, kas gūta no prezidentam tuvu stāvošiem cilvēkiem.

Jau iepriekš bažījies par Lemberga ietekmi

Prezidenta cilvēki noraida pārmetumus, ka Zatlers pēdējos septiņus mēnešus pievēris acis uz Lemberga ietekmi koalīcijā un ar to saistītiem lēmumiem, bet aktivizējies tikai īsi pirms prezidenta vēlēšanām. Lai arī Rīgas pils to neesot afišējusi, Zatlers jau iepriekš vairākkārt paudis savas bažas regulārajās tikšanās reizēs ar Dombrovski un Āboltiņu.

Pēc Pietiek rīcībā esošās informācijas, tiesībsargājošo iestāžu aktivitātes saistībā ar jaunajiem faktiem par Lemberga, Šķēles un Šlesera darbībām neaprobežosies ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pagājušajā trešdienā veiktajām vērienīgajām kratīšanām dažādos ar trim oligarhiem saistītos objektos.

Ja pagājušajā trešdienā pirms plānotā laika pēkšņi nebūtu sākta vērienīgā KNAB operācija, Zatlera runas, visticamāk, nebūtu, atzīst avoti.

Sākotnēji KNAB operācijas tikušas plānotas vismaz nedēļu vēlāk, pilnīgi noteikti jau pēc 2. jūnija, kad gaidāmas prezidenta vēlēšanas, bet tās forsētas pēc informācijas noplūšanas struktūrām, kas saistītas ar Lembergu.

Runu saka uz vietas

Pretēji neoficiāli izskanējušajam, ka Zatleram bijuši sagatavoti divi vai pat trīs runas varianti, oficiāli avoti Rīgas pilī apgalvo, ka lēmums, ko teikt, ticis pieņemts tikai pašā sestdienas vakarā jau pēc tikšanās ar ģenerālprokuroru, premjeru un Saeimas priekšsēdētāju, kas visas notika atsevišķi.

Patiesībā Zatlers sestdienas vakarā īsi pirms pulksten 21 Latvijas televīzijā ieradies tukšām rokām, bez iepriekš sagatavotas runas, un pie tautas vērsies, „runājot no sirds”.

Ar to arī tiek skaidrots, kādēļ runā netika pieminēti vairāki argumenti, kuri bija pamatā Zatlera lēmumam. Turklāt būtiska daļa informācijas, kas bijusi pamatā lēmumam rosināt 10. Saeimas atlaišanu, ir klasificēta un nav izpaužama, lai netraucētu tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanas darbībām.

Premjers Dombrovskis un Saeimas priekšsēdētāja Āboltiņa par to, kāds būs Zatlera vēstījums, informēti tikai pēdējā brīdī pirms runas, turklāt ar telefona īsziņas starpniecību. Pirms tam prezidenta pārstāvji, lai ierobežotu informācijas noplūdi pirms runas, pat augstākajām valsts amatpersonām lakoniski atbildējuši, ka „runa būs par oligarhiem”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu