Zatlers domās, vai dibināt partiju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdzšinējais prezidents Valdis Zatlers apsverot trīs iespējas, kā turpmāk varētu darboties sabiedrības labā - startēt ārkārtas Saeimas vēlēšanās, nodibinot jaunu partiju, pievienoties apvienībai "Vienotība" vai izveidot nevalstisku organizāciju, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Zatlers malā neiešot

Prezidentam tuvu stāvoši cilvēki raidījumam gan neapstiprina Saeimas kuluāros izplatīto ziņu, ka Uzņēmumu reģistrā jau ievākta informācija par partijas dibināšanas nosacījumiem. Tomēr Rīgas pilī valdot pārliecība, ka pēc savas nepārvēlēšanas uz otro prezidentūras termiņu Zatlers noteikti negatavojas paiet malā, lai mierīgi noskatītos, kas notiks pēc viņa rosinātā lēmuma par Saeimas atlaišanu.

Konkrētus plānus neizpauž

Pēc sev neveiksmīgā prezidenta vēlēšanu iznākuma, dodoties prom no Saeimas nama, Zatlers intervijā "Nekā personīga" sacīja, ka pagaidām nevēlas izpaust konkrētu plānu, kā turpmāk gatavojas darboties politikā. Prezidents atzina, ka par to varēs runāt tikai pēc 8.jūlija, kad būs beidzies viņa prezidentūras termiņš.

Saeimā iesniegs vairākus grozījumus

Zatlers norādīja, ka vispirms vēlas pabeigt līdz sava amata pilnvaru beigām darāmos darbus. Gaidāms, ka Zatlers iesniegs Saeimā vairākus likumu grozījumus, kuru mērķis ir radīt godīgākus noteikumus priekšvēlēšanu kampaņā pirms ārkārtas Saeimas vēlēšanām, piemēram, paredzot politiskās reklamēšanās ierobežojumus. Bez tam tiekot apsvērts aicināt parlamentu lemt par jau sen iepriekšējā Saeimā rosināto, bet deputātu atsaucību neguvušo normu, kas paredzētu kriminālatbildību par partiju finansēšanā pieļautām nelikumībām.

"Vienotība" cer uz Zatleru

Tikmēr visas "Vienotībā" ietilpstošās dažādās un dažkārt savstarpēji strīdīgās sastāvdaļas ļoti cer, ka Zatlers uz vēlēšanām apvienos spēkus kopīgā cīņā ar oligarhiem, nevis veidos atsevišķu partiju.

"Es domāju, ka Zatleram būs grūti izveidot pietiekami kvalitatīvu 200 cilvēku grupu. Tā būtu arī liela resursu šķiešana. Būtu ļoti labi, ja mēs varētu strādāt kopā. Jo "Vienotībai" ir sava pieredze, prezidentam sava vilkme. To apvienojot, mēs varam iegūt pārliecinošu svaru Saeimā un būtiski ietekmēt politiku Latvijā," raidījumam atzīst "Pilsoniskās savienības" valdes locekle (Vienotība) Sandra Kalniete.

Neraugoties uz to, ka Zatlers "Vienotību" kritizējis par pašu sludināto principu pārkāpumiem, to skaitā pārmērīgu pakļāvību Lemberga diktātam valdībā, no "Vienotības" puses tagad pat skan piedāvājumi Zatleram pašam rādīt vislabāko piemēru, kļūstot par "Vienotības" premjera amata kandidātu Dombrovska vietā.

"Tas, kas mums ir vajadzīgs, mums ir vajadzīgs jauns iesaukums "Vienotībā", mums ir vajadzīgs, lai nāk jauni cilvēki, un tas, ka Zatlera kungs uzskatīja un pauda, ka ir tāda politika neizlēmīga vai vēl kāda, nav jau tā politika mainījusies, viņu veido cilvēki, tad tieši tas ir Zatlera kunga uzdevums – nākt "Vienotībā", pierādīt, ka tas, ko viņš izdarīja, nebija kaut kādu, ko viņam pārmet, iekšēju vai savtīgu mērķu vadīts, ka viņš tiešām ne tikai spēj spert pirmo emocionāli taisnīgo soli, bet ka viņš ir spējīgs strādāt arī pie šiem racionālajiem soļiem," raidījumam atzīst Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Maizītis pieļauj iespēju sadarboties, Sudraba ne

Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis pieļauj iespēju līdzdarboties iespējamā Valda Zatlera partijā, lai gan pats sev vēl neesot spējis atbildēt ar jā vai nē. "Tā godīgā atbilde ir – es nezinu. Pēdējos divos gados, kamēr es vēl pildīju iepriekšējos pienākumus, es jutu, ka Valsts prezidents meklē sabiedrotos tieši šajos jautājumos, kas saistīti ar tiesiskumu, ar to, kas notiek," atzīst Maizītis.

Savukārt Valsts kontroliere Inguna Sudraba uzskata: lai sagatavotos veiksmīgam vēlēšanu startam, laika ir pārāk maz: "Es noteikti uzreiz pasaku, ka kategoriski neiesaistīšos nekādās politiskās aktivitātēs. Es šo redzu kā tādu īstermiņa spēli, politisku spēli, kas nav kvalitatīvi virzīta uz kvalitatīvi cita rezultāta sasniegšanu. Es nepiedalīšos šajā spēlē!"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu