Veikalos vairs nedrīkst tirgot borskābi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Borskābe Eiropas Savienībā atzīta par bīstamu un toksisku vielu, tādēļ to nevar brīvi tirgot. Dažos veikalos Veselības inspekcija gan vēl uzgājusi borskābes paciņas, taču atlikumus neļaus iztirgot. Ar ko turpmāk slidināt galdu tiem, kas brīvos brīžos draugu pulkā labprāt uzspēlē kādu novusa partiju - tas pagaidām paliek neatbildēts jautājums, vēsta "LNT ziņas".

Eiropas Komisija visām dalībvalstīm saistošo regulu izdevusi jau 2009.gadā. Zinātniskos pētījumos atklājies, ka borskābe grūtniecības laikā var kaitēt augļa normālai attīstībai un kopumā negatīvi ietekmē reproduktīvo sistēmu. Tādēļ borskābes izņemšanai no mazumtirdzniecības vietām bija doti divi gadi, un līdz pagājušā gada 1.decembrim šai vielai bija jāpamet veikalu plaukti, tomēr Veselības inspekcija pārbaudēs secinājusi, ka atsevišķos veikalos joprojām atrodama novusa spēlēšanai domāta borskābe nelielos iepakojumos.

Stāsta, ka novusa spēli uz Latviju atveduši jūrnieki no Indijas jau pagājušā gadsimta sākumā. Arī tur jau gadu tūkstošiem tiek spēlēta līdzīga spēle, kur galda apstrādei vienmēr izmantota borskābe. Tādēļ daudzi pieredzējuši spēlētāji nesaprot, kādēļ tā pēkšņi atzīta par kaitīgu.

Kaitīgumam netic

"Rīgas satiksmes" darbinieki izveidojuši paši savu novusa spēlētāju klubu un aktīvi spēlē ik pārdienas,

bet ziemā un rudenī gandrīz katru dienu. Šādi spēlējot, borskābe var nonākt cilvēka organismā putekļu veidā, tos ieelpojot, uzņemot caur ādu un ar rokām aiztiekot borskābes skartos priekšmetus. "Mēs dažreiz spēlējam līdz 80 gadiem un nekas nav bijis, nekādas saslimstības, nekas tāds. Ar borskābi agrāk tak acis skaloja, tā ka es domāju, ka veselību tas neietekmē," izsakās kāds novusa spēlētājs.

Līdzīgās domās ir arī farmaceiti. Ilvai Leimanei ir jau 15 gadu pieredze farmācijā, un viņa stāsta, ka jāuzņem patiešām liels daudzums borskābes, lai tā radītu paliekošas sekas uz veselību. "Negatīvu ietekmi uz veselību tā atstās, tomēr tikai tiem cilvēkiem, kas ikdienā ar to saskaras, kuriem saistīts darbs ar borskābes pulveriem. Bet es domāju, ka, pāris reizes nedēļā uzspēlējot novusu, tas nedos tik negatīvu ietekmi uz mūsu veselību," uzskata Leimane.

Novusa spēlētājiem savi krājumi

Novusa federācijas pārstāvji skaidro, ka federācijas biedriem tuvākā gada laikā nav jābaidās par borskābes trūkumu.

"Uz šo brīdi mēs spēlēsim ar borskābi. Mums nav citas alternatīvas, jo mums šī borskābe ir iegādāta, mēs esam iegādājušies borskābi, nu teiksim tā, vairumā no ražotājiem, un mums vēl ir pietiekami sezonai vismaz līdz nākošam gadam," informē Latvijas Novusa federācijas prezidenta vietnieks Ēriks Celmiņš.

Ko darīs turpmāk, nezina

Tikmēr nav skaidrs, kā apstrādāt galdus tiem, kas novusu spēlē mājās. Cilvēki varot izlietot savus borskābes krājumus, bet tad jāmeklē alternatīvi risinājumi un citas vielas, ar ko padarīt koka galdu pietiekami slidenu. Borskābe jau pāris gadus nav pieejama arī aptiekās. To var iegādāties tikai vairumā industriāliem nolūkiem.

Rūpniecībā borskābi izmanto stikla un tā izstrādājumu ražošanā, metalurģijā, lauksaimniecībā mēslojumu jaukšanai, balināšanas līdzekļos, arī medicīnā un ugunsdrošu izolācijas materiālu ražošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu