"Neatkarīgā" atkal ziņo par gaidāmām kratīšanām oligarhu lietā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Laikrakstam "Neatkarīgā" atkal zinoši cilvēki esot padalījušies ar viņu rīcībā esošu informāciju par gaidāmām KNAB operācijām. Tuvākajā laikā gaidāmas jaunas kratīšanas un aizturēšanas šā gada 20.maijā sāktā kriminālprocesa ietvaros jeb tā dēvētajā oligarhu lietā, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā", atsaucoties uz neoficiālu informāciju.

Papildināts ar KNAB viedokli pēdējā rindkopā

Avīzes rīcībā esošā informācija liecina, ka operācijai vajadzējis sākties jau pagājušajā piektdienā, 12.augustā, taču tehnisku iemeslu dēļ tā nobrukusi.

Tam kā iemesli tiekot minēti dažādi, viens no tiem – ne visi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki uzskatot, ka dienestam tik klaji būtu jāiesaistās politiskajās cīņās. Šis arī esot galvenais iemesls, kāpēc atkal noplūdusi informācija, lai gan šoreiz mēģināts to turēt ļoti šaurā lokā, uzsver avīze.

Operācija varētu būt vērsta pret trim cilvēkiem

Vieni avoti vēsta, ka šoreiz KNAB operācija tikšot vērsta pret politiķi Aināru Šleseru (LPP/LC), kas vienīgais no tā dēvētajiem trim Latvijas oligarhiem nolēmis kandidēt ārkārtas vēlēšanās. Tomēr citi avoti vēsta, ka operācija skaršot arī Ventspils mēru Aivaru Lembergu (Zaļo un zemnieku savienība) un Tautas partijas (TP) "tēvu" Andri Šķēli, kura veidoto partiju nolemts likvidēt.

Baumas apstiprinājis arī politiķa Aināra Šlesera (LPP/LC) advokāts Viktors Tihonovs, atzīstot, ka šādas tenkas ir dzirdējis. Viņaprāt, tās saistāmas ar priekšvēlēšanu cīņu.

KNAB esot pietiekami pierādījumu

Jau vēstīts, ka KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe intervijā norādīja, ka tā dēvētajā oligarhu lietā ir daudz un dažādu pierādījumu. Viņa gan pagaidām atturējās no komentāriem, vai šajā lietā ir aizdomās turētie.

"Kad izmeklētājs man ļaus ko pateikt, tad mēs to noteikti darīsim. Es saprotu, ka par šo lietu ir liela sabiedrības interese, un, tiklīdz būs iespējams, mēs to informēsim. Ir kādas izmeklēšanas darbības, kuras sabiedrība var publiski redzēt, taču mēs nekad paši par tām neesam sabiedrību informējuši. Cita lieta, ka iesaistītās puses mēdz par to runāt, taču tā ir viņu taktika. Šajā lietā mums ir daudz un dažādi pierādījumi," paskaidroja Strīķe.

Atturoties no komentāriem par toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmumu par ierosinājumu atlaist Saeimu, Strīķe uzsvēra, ka KNAB darbinieki, veicot savus pienākumus, par politiskām konsekvencēm nedomā.

"Kamēr norit procesuālās darbības, KNAB darbinieki nedomā par politiskām konsekvencēm. Mēs tāpat nedrīkstam ņemt vērā to, kurš par mums ko pateiks. Mums izmeklēšanas darbības jāveic neatkarīgi no tā, kādu amatu ieņem cilvēks. Vēsture rāda, ka KNAB izmeklētāju pieņemtie lēmumi par aizturēšanām, kratīšanām un citām procesuālām darbībām atstāj sekas un ietekmē politiskos procesus, bet tas nenozīmē, ka mēs esam politikas dalībnieki un apzināti ar politiskām sekām rēķināmies," klāstīja Strīķe.

Ir aizdomas par informācijas nopludinātāju, sākts kriminālprocess

KNAB priekšnieka vietniecei arī ir savas domas, kurš noplūdināja operatīvo informāciju par gaidāmajām izmeklēšanas darbībām oligarhu lietā, taču tās viņa paturēšot pie sevis.

"Drošības policijas izmeklēšanā ir kriminālprocess, kurā tas tiek noskaidrots. Man, protams, ir savas domas, taču tās es paturēšu pie sevis. Viss, kas KNAB ir zināms šajā sakarā, ir nodots Drošības policijas rīcībā," viņa piebilda.

Jau ziņots, ka KNAB 20.maijā ierosinājis kriminālprocesu par vairākiem amata noziegumiem – kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, kā ietvaros notikušas kratīšanas.

Lietā iesaistīti 26 uzņēmumi un 11 personas, no kurām sešas ir amatpersonas. KNAB bija lūdzis parlamentam atļauju veikt kratīšanu arī deputāta Šlesera dzīvesvietā, taču Saeimas vairākums tam nepiekrita. Tieši pēc šā deputātu lēmuma toreizējais Valsts prezidents Zatlers paziņoja, ka rosina atlaist Saeimu.

Ziņots, arī, ka Ģenerālprokuratūra veica pārbaudi par iespējamo operatīvās informācijas noplūdi saistībā ar jau pieminēto kriminālprocesu, kura ietvaros KNAB veica kratīšanas. Pēc pārbaudes tika sākts kriminālprocess, kuru tagad izmeklē Drošības policija.

KNAB komentārs

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga otrdien, lūgta komentēt izskanējušo informāciju, vien norādīja, ka birojs baumas nekomentē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu