Apsargi stāsta, kāpēc pievienojušies Zatlera partijai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Medijos šonedēļ plaši apspriesta apsardzes firma "TM security", kas nebūtu izpelnījusies tādu uzmanību, ja vien tās darbinieki kuplā skaitā nebūtu atrodami starp Zatlera reformu partijas biedriem un ziedotājiem. Firmas "TM security"vadītājam un viņu pakļautajiem nešaubīgi var būt savi politiskie uzskati, tomēr pastāv bažas, vai vienas firmas darbiniekiem, masveidā iesaistoties politiskā spēkā, nav savi tālejoši mērķi? "Nekā personīga" šonedēļ tikās ar dažiem "TM security" darbiniekiem, lai izprastu viņu mērķus, stājoties partijā.

Daļa no "TM security" personāla agrāk strādājuši Saeimas un valsts prezidenta drošības dienestā, to rāda arī piemiņas lietas, ko dāvājuši apsargātie prezidenti. Tomēr viņu nav vairākums. "TM Security" formās, ar draudīgu buldogu simbolā, ik dienas tērpjas bijušie policisti, militāristi un sportisti. Firma nodarbojas ar uzņēmumu un objektu pārņemšanu, galvenokārt "Nordea" un "Swedbankas" interesēs. Tāpat ar apsardzi, inkasāciju, konfliktu risināšanu.

Firmas pārstāvji iesaistās apšaudē ar policiju

Bieži klientu konflikti paliek zem sitiena arī apsardzes firmu. "Ventbunkera" akcionāru plēšanās dēļ pērnā gada oktobrī iekšlietu ministrija atņēma "TM security" licenci. Apsargi neielaida teritorijā it kā likumīgos "Ventbunkera" pārstāvjus, izcēlās apšaude starp "TM Security" un policiju.

Tiesa attaisnoja apsargu rīcību, un licences jautājums pagaidām iesaldēts, līdz 2012.gadam. Gunārs Rusiņš minētajā apšaudē nepiedalījās. Viņu "TM Security" lepni sauc par apsargu skolotāju. Viņš arī saka, ka bijis tas, kurš puišus aicinājis pievienoties partijai. Viņš izdzīvojis karā Afganistānā, savulaik arestējis Alfrēdu Rubiku.

Gunārs Rusiņš, "TM Security Service" personāla vadītājs, kandidē no ZRP: "Nevar būt veiksmīgs puķu tirgotājs tajā laikā un tagad viņš ir miljonārs, oligarhs. Ja ir nepieciešams un būs šie te pierādījumi, esmu gatavs ķert šos te oligarhus pie rokas un vest uz ieslodzījuma vietu."

24 gadus vecais apsardzes darbinieks ZRP ziedo tūkstoti

Artūram ir 24 gadi. Viņš ziedojis Zatlera partijai tūkstoš latus. Naudu iekrājis, dienot Franču ārzemnieku leģionā. Viņš uztur versiju, ka partijā iestājies pēc darba kolēģa Rusiņa ieteikuma.

Latvijā drīz būšot kā Āfrikā

Artūrs Tarzieris, "TM Security Service" operatīvās grupas komandieris: "Sava dienesta laikā esmu bijis Āfrikā un redzējis, kāda situācija ir tur. Valstī ir divi trīs cilvēki, kas sadala visu valsts kapitālu. Visi pārējie mirst badu, pārējiem nav nekā. Un Latvijā arī drīz, ja nekas nemainīsies, būs tāda pati situācija. Esmu ziedojis vienu tūkstoti latu Zatlera reformu partijai, un tas nav daudz. Cik es varēju, palīdzēju."

Par ziedošanu Zatleram izšķīrušies vēl seši TM darbinieki, piemēram, Pāvels Lotahs, kikboksa turnīra "Ringa karaļi" uzvarētājs. Kopumā sportiskie jaunieši Zatlera kasi papildinājuši par septiņiem tūkstošiem. Vēl 13 apsargi, agresīvu sporta veida pārstāvji ir partijas dibinātājos. Zatlera idejas atbalsta Latvijas čempions boksā Mārtiņš Kukulis, arī bokseris Jānis Eisaks, karatē lietpratējs Mareks Lavrinovičs.

Cik apsardzes darbinieku partijā, neatklāj

Cik vēl darbinieku pievienojušies jaundibinātajam politiskajam spēkam, tiek turēts noslēpumā. Tāpat ēnā turas "TM Security" īpašnieks Mārtiņš Tenbergs, kura iniciāļi ir firmas nosaukumā. Arī viņš ir militārists. Nacionālās aizsardzības akadēmijas absolvents, apsargājis Vairu Vīķi-Freibergu. Īpašnieki daļai Tenberga firmu noslēpti ofšoros.

Tenbergu pazīst Zatlera partijas spices vīrs Klāvs Olšteins, jo iepazinušies universitātē. Tieši Olšteins rekomendējis TM darbiniekus uzņemt partijā, taču tagad saka, ka ieteiktos biedrus nemaz nepazīst.

Klāvs Olšteins, Zatlera reformu partijas valdes loceklis: "Es viņus nepazīstu, šos cilvēkus. Pats ar boksu neesmu saistīts, spēlēju basketbolu. Bokss man ir diezgan tāls sporta veids."

"Apsargiem nav noteicoša loma"

Cits valdes loceklis apsargus iepriekš nav pamanījis. Taču tagad mierina, ka uz tūkstoš biedru fona saujiņai apsargu nav noteicoša loma.

Rihards Kozlovskis, Zatlera reformu partijas valdes loceklis: "Tas, ka konkrēta juridiska forma cenšas ietekmēt partijas lēmumus, šai gadījumā es šo risku neredzu."

Ātrā ZRP dibināšana neļauj pietiekami izvērtēt pieteikušos biedrus

Tomēr ātrums, kādā top Zatlera partija, neļauj pietiekami novērtēt jaunpienākušos biedrus. Tā viens no apsargiem - Raitis Pastors bija spiests šonedēļ pamest partiju, jo viņam uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā. Savukārt citu dibinātāju - Valēriju Štameru Zatlera reformisti izslēdza par partijai neatbilstošu rīcību. Vēl priekšā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārbaude, kas vērtēs, kāpēc vairāki vienas firmas darbinieki ziedo partijai un vai ziedojumos izmantota patiešām viņu vai citu pelnītā nauda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu