Parakstus par krievu kā oficiālo valodu iesniegs septembrī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pavasarī krievu radikāļi sāka parakstu vākšanu par krievu valodu kā otru valsts valodu. Starp akcijas rīkotājiem bija cilvēki gan no "Saskaņas centra", gan PCTVL. Bet plānu referendumu sarīkot jau vēlēšanu laikā nobremzēja savstarpējie strīdi. "Saskaņas centra" atbalstītāji nolēma nogaidīt, bet PCTVL deputātu kandidāti visiem spēkiem vēlas šo akciju izmantot savā priekšvēlēšanu kampaņā.

Vajadzīgie paraksti tika savākti dažu nedēļu laikā. Taču tie vēl līdz šim nav iesniegti Centrālajā vēlēšanu komisijā. Domubiedru vidū notikusi šķelšanās – Edvards Svatkovs pirms vēlēšanām kļuvis par PCTVL deputātu kandidātu un grib uz vēlēšanām saasināt krievu valodas jautājumu.

Iesniegs septembrī, parakstu vākšanu rīkos novembrī

Jevgeņija Osipova un Vladimira Lindermana pauze izskatās labi pieskaņota 'Saskaņas centram". Lindermans sola, ka parakstus uz CVK viņi nesīšot septembrī, lai nākamo parakstu vākšanas kārtu varētu sarīkot novembrī.

Par to noskaities Edvards Svatkovs, kura partijai PCTVL tieši otrādi – parakstus vākt būtu izdevīgi šobrīd. Lai parakstu vākšanu pagūtu sarīkot līdz ar vēlēšanām, Lindermana atvilktnē guļošos 13 tūkstošus parakstu Centrālajā vēlēšanu komisijā jāiesniedz tuvāko dienu laikā. Svatkovs pieprasa Lindermanam nekavējoties tos viņam atdot, pretējā gadījumā piedraudot rīkoties radikāli.

Svetkovs saistīts ar Putina cilvēkiem

Lindermanam un Osipovam atšķirībā no Svatkova nav Latvijas pilsonības. Bet abi to ir nolēmuši iegūt, lai kopīgā sarakstā 2013.gadā startētu pašvaldību vēlēšanās. Kamēr kādreizējie radikāļi tikai domā par lielo politiku, jaunizceptais politiķis Svatkovs uzvedas, it kā tajā jau piedalītos. Viņš aģitē un meklē sabiedrotos ārzemēs. Divus gadus viņš vada kustību "Vienotā Latvija", kas ne tikai pēc nosaukuma atgādina Vladimira Putina partiju "Vienotā Krievija". Svatkova organizācija kļuvusi par biedru Maskavā pirms dažiem mēnešiem izveidotajai kustībai "Internacionālā Krievija" . Tās radītāji ir no Putina komandas, un viņu tuvākais mērķis - gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām sagatavot atbalsta bastionus bijušajās padomju republikās. Neilgā laikā “Internacionālās Krievijas” sabiedroto organizāciju skaits ir sasniedzis 70 un turpina augt.

No Latvijas šajā apvienībā bez Svatkova "Vienotās Latvijas" vēl ir Latvijas Antifašistiskā fronte ar Sergeju Malahovski, biedrība "Par Dudajeva ielas pārdēvēšanu", "Latvijas cilvēktiesību komiteja" ar Leonīdu Reihmanu, apvienība "Dzimtene" ar Vladislavu Andrejevu un Eduardu Gončarovu, kā arī Pāvels Vaskāns.

Starp Putina atbalstītājiem minēts arī policistu arodbiedrības līderis Agris Sūna

Interesanti, ka starp 70 Putina atbalstītājiem "Internacionālās Krievijas" interneta mājas lapā atrodama arī Latvijas Apvienotā policistu arodbiedrība ar tās līderi Agri Sūnu, kurš vēl nesen neveiksmīgi centās nokļūt Zatlera partijas rindās. Sūna stāsta, ka viņam piezvanījusi kāda sieviete un jautājusi, kāda ir viņa attieksme pret šo organizāciju. Tā kā policistu rindās esot gan latvieši, gan krievi, Sūna piekritis tajā piedalīties. Tiesa gan, nevienu papīru viņš neesot vēl parakstījis un solījis savu galīgo atbildi sniegt nākamās nedēļas laikā.

Konkurē par Maskavas interešu pārstāvēšanu Latvijā

Edvards Svatkovs neslēpj: Putins viņam patīk un, ja draugi Maskavā lūgs palīdzību, Svatkovs ar prieku to sniegs. "Internacionālās Krievijas" deklarācijā teikts, ka tās uzdevums būs apvienot tautiešu organizācijas ārvalstīs. Svatkova aktīvā darbošanās liecina, ka viņš cer kļūt par jauno Kremļa saimnieka sūtni Latvijā. Vasarā viņa štābā notikusi vairāku krievvalodīgo biedrību sanāksme, kurā nospriests - pievienošanās Putina kustībai ļaus palīdzēt īstajai dzimtenei – Krievijai. Bet patiesībā tas būs veids, kā censties iegūt Kremļa uzmanību, par kuru līdz šim aktīvi cīnījies "Saskaņas centrs" un PCTVL.

Viens no "Internacionālās Krievijas" deklarācijas autoriem ir bijušais Krievijas vēstniecības darbinieks Latvijā Dmitrijs Jermolajevs. Pēc karjeras vēstniecībā viņam par nedraudzīgu darbību veikšanu pret Latviju tika liegta iebraukšana mūsu valstī. Šobrīd viņš strādā Kremļa finansētā laikrakstā "Rossiskije Vestji". Satversmes aizsardzības birojs pagājušā gada pārskatā norāda uz Jermolajevu, kurš stāvējis tuvu dažādu provokāciju rīkošanām Latvijā.

Jermolajevs “Internacionālo Krieviju” sauc par organizāciju kopu, kas atjaunos un padziļinās Krievijas ietekmi bijušajās Padomju savienības republikās un ļaus stiprināt saites ar tautiešiem. Kādā no saviem uzsaukumiem Jermolajeva plāni skan grandiozi – Putina atbalstītāji būs tie, kas cīnīsies par Lielās Krievijas civilizācijas izveidi.

Ždanoka Maskavā tiekas ar Putina cilvēkiem

"Nekā personīga" arī kļuvis zināms, ka pirms nedēļas uz Maskavu bija aizbraukusi PCTVL līdere Tatjana Ždanoka. Viņa tikās ar Krievijas prezidenta kancelejas pārstāvjiem Sergeju Vinokurovu un Igoru Maslovu, kas atbild par kultūras un pārrobežu sakariem. Vai Ždanoka braukusi lūgt palīdzību un naudu PCTVL priekšvēlēšanu kampaņai? Viņas partijas biedrs Jakovs Pliners to noliedz. Par Ždanokas braucienu viņš neko nezinot, un tā viņam esot pirmā dzirdēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu