Tautpartijiešiem liek atmaksāt miljonu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šķēles izauklētā TP ir pārkāpusi likumu, tai uzlikts sods. Vai partija grasās atdot nozagto nodokļu maksātājiem? Nekādā gadījumā, jo partijai “vairs naudas nav”. Atbildību par nelikumībām nes partijas vadība. Vai valdes locekļi būtu jāsoda un jāpiedzen soda nauda? Noteikti. Vai likumdošana to atļauj? Nekādā gadījumā, atļausim "viņiem" aiziet ar paceltu galvu.

Pievienots KNAB skaidrojums

Šodien Augstākās tiesas (AT) Senāts atstāja negrozītu spriedumu, ar kuru noraidīta Tautas partijas (TP) sūdzība par KNAB lēmumu likt partijai samaksāt 1,03 miljonus latu. Pagaidām nav zināms, cik ilgā laikā TP nauda jāatmaksā valsts budžetā. Taču juridiski ir maz iespēju piedzīt 1,03 miljonus latu no likvidējamās Tautas partijas, atliek cerēt uz partijas godaprātu. Citiem vārdiem - cerības ir pavisam niecīgas.

Atgādināsim, ka Šlesera politiskajam veidojumam LPP/LC sagaida līdzīgs liktenis, partija ir parādā valstij pusmijonu latu, par pārkāpumiem 2006.gada priekšvēlēšanu laikā.

Spriedums ir galīgs

Senāts šodien noraidīja TP iesniegto kasācijas sūdzību par partijas interesēm nelabvēlīgo Administratīvās apgabaltiesas 2010.gada 25.novembra spriedumu, informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Senāta spriedums nav pārsūdzams.

Cik ilgā laikā jāsamaksā?

Kā papildināja Kataja, tas, cik ilgā laikā TP nauda jāsamaksā budžetā, ir sprieduma izpildes jautājums un to varētu zināt KNAB, jo spriedumā strikti tas nav noteikts.

Juridiski ir ļoti niecīgas iespējas piedzīt 1,03 miljonus latu no likvidējamās Tautas partijas (TP) un atliek tikai cerēt uz partijas vadības un biedru godaprātu, pastāstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Taujāts par iespējamiem šķēršļiem TP soda atmaksai, Vilks skaidroja - "ja partija atsakās no aktīvas politiskās darbības un vairs nevāc finansējumu savai darbībai, tad tas viss ir viens milzīgs šķērslis".

Viņš atzina, ka soda atmaksa ir atkarīga no partijas vadības un biedru godaprāta, jo juridiski iespējas piedzīt tik lielu naudas summu no likvidējamas partijas esot ļoti niecīgas. "Tautas partija bijusi pietiekami aktīva partija un iepriekšējā laikā ir akumulējusi un tērējusi pietiekami lielus finanšu līdzekļus. Domāju - ja biedri to uzskatīs par vajadzīgu un vēlēsies, viņiem būs iespējas norēķināties ar valsti," norādīja Vilks.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs portālam TVNET sacīja -

KNAB saprot, ka naudas atgūšana var būt apgrūtināta.

"Taču lēmums ir jāpilda." KNAB nekad neesot šaubījies, ka biroja lēmums par TP bijis pamatots.

Kā valsts pārstāvis KNAB vērsīsies pie partijas likvidatora ar spēkā stājušos tiesas spriedumu un prasīs KNAB lēmuma izpildi.

Runājot par TP finanšu līdzekļiem, Vitenburgs atgādināja, ka likvidatoram ir pienākums apzināt visu TP mantu un finanšu līdzekļus.

Tas, cik ilgā laikā valsts gaidīs no TP naudu, atkarīgs no partijas likvidācijas procesa.

Kā ziņots, 9.jūlijā TP 15.kongresa delegāti nolēma likvidēt partiju. No 308 kongresa delegātiem par TP darbības izbeigšanu nobalsoja 248. Pret balsoja 26 kongresa delegāti.

Vairāki aptaujātie juristi iepriekš pauda uzskatu, ka līdz TP likvidācijas procesa pabeigšanai pastāv iespēja atgūt no tās naudu, tostarp 1,03 miljonus latu, iespējams, pretlikumīgi saņemto un iztērēto finanšu līdzekļu, bet pēc likvidācijas noslēgšanas šādas iespējas vairs nav.

Apvienības "Par labu Latviju" Saeimas frakcijas konsultants Arno Pjatkins skaidroja, ka saistībā ar partijas likvidēšanu tai vairs nav valdes un par iespējām samaksāt kādu daļu no summas komentārus varētu sniegt tikai partijas likvidatore, kādreizējā ģenerālsekretāre Ramona Pitena. Ar Pitenu mums pagaidām nav izdevies sazināties.

TP apstrīd KNAB lēmumu

TP tiesā bija apstrīdējusi KNAB lēmumus, ar kuriem tai uzdots ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem, kā arī lēmumu par soda naudas noteikšanu.

2010.gada 13.novembrī Administratīvā apgabaltiesa noraidīja TP sūdzību par KNAB 2007.gada 6.jūnija lēmumu. TP advokāts iepriekš atzina, ka šajā lietā bijis strīds par 5000 latu soda naudas uzlikšanu TP. Šis lēmums nav pārsūdzams un ir stājies spēkā.

Valstij ir tiesības uz naudu

Savukārt bijušais KNAB vadītājs un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Aleksejs Loskutovs sarunā ar portālu TVNET teica, ka mēneša laikā no brīža, kad Uzņēmumu reģistrā iesniegti dokumenti par partijas likvidāciju, jebkurš kreditors, tostarp valsts, var iesniegt savas prasības.

Valstij kā jebkuram kreditoram ir tiesības saņemt savu naudu.

Vienlaikus Loskutovs piebilda - tas, protams, iespējams tikai situācijā, ja TP kasē vēl ir pieejama kaut kāda nauda.

Ja TP naudas vairs nav, tad arī tai nebūs ar ko samaksāt tiesas piespriesto summu.

Vai Šķēlem nav par to jāatbild?

Partijas dibinātājam Andrim Šķēlem kā fiziskai personai šī summa nebūtu jāmaksā.

Jautāts, vai viņam nebūtu jāatbild par partijas grēkiem no morālā un ētiskā aspekta, Loskutovs atgādināja, ka vēlētāji jau sodījuši TP. Pat pēc apvienošanās ar LPP/LC partija iepriekšējā Saeimā ieguva tikai astoņus mandātus.

Savukārt ārkārtas vēlēšanās TP vispār nepiedalījās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu