Alkoholisms Latvijā sasniedzis vēl nebijušus apmērus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā gadā Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā ārstēti vairāk nekā 1000 ar alkoholu saindējušies cilvēki, un toksikologi norāda - dzeršana Latvijā sasniegusi vēl nebijušus apmērus, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Reālais slimnīcā nonākušo alkoholiķu skaits ir vēl daudz lielāks, jo Toksikoloģijas centrā ārstējas tikai tikai tie pacienti, kuriem jau sācies alkohola delīrijs. Lielākā daļa dzērušo nodaļā nemaz nenokļūst - izguļ reibumu un aiziet mājās no uzņemšanas.

Rīgas Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas klīnikas ārsti secinājuši, ka katra septītā pacienta elpa ož pēc alkohola. Katra ārstu maiņa saskaras ar vismaz 30 šādiem pacientiem.

Lai gan nāvējošas var būt jau četras promiles alkohola, Gaiļezerā nesen uzņemts pacients ar septiņām promilēm, bet ārsti atceras arī kādu pacientu ar 8,89 promilēm, kuru izdevies izārstēt. Savukārt kāds trīsdesmitgadnieks gada laikā slimnīcā alkohola reibumā pabijis pat 30 reižu.

Liela daļa ievesto pacientu ir lietojuši dažādās pagrīdes tirdzniecības vietās nopirkto alkoholu. No stiprajiem dzērieniem populārākais ir degvīns, bet ved arī alus un vīna mīļotājus.

Ārsti uzskata, ka pārmērīgi alkoholu lieto ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju, pēc mediķu palīdzības vēršas arī arvien vairāk pusaudžu.

Veselības ministrija (VM) atzīst, ka pēdējo piecu gadu laikā alkoholisma problēma no valsts puses atstāta novārtā. Pašlaik VM raksta jaunu alkoholisma ierobežošanas plānu, kurā ietverta gan pacientu ārstēšanas uzlabošana, gan pieejamo alkoholisko dzērienu mazināšana.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu