Elektroapgādes traucējumi tikai 50 mājsaimniecībām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stiprais sals svētdien no rīta izraisījis elektroapgādes traucējumus daudzviet visā Latvijā, liecina informācija AS «Latvenergo» elektroapgādes atslēgumu kartē. Svētdienas pievakarē elektroapgādes traucējumi Latvijas teritorijā daudzviet likvidēti - avārijas atslēgumu skaits ir samazināts desmitkārt, informēja Latvenergo.

Atjaunota ar jaunāko informāciju.

Desmitkārt samazina avārijas atslēgumu skaitu

AS «Sadales tīkls» tehniskais personāls ir novērsis naktī un no rīta aukstā sala izraisītos elektroapgādes traucējumus, - avārijas atslēgumu skaits ir samazināts desmitkārt, informēja AS «Latvenergo» preses sekretāre Ivita Bidere.

Pašlaik, joprojām saglabājoties salam, ir ievērojami samazināts elektroapgādes bojājumu skaits. Ja ap plkst.7 no rīta tie bija ap 2000, tad plkst.13.00 avārijas atslēgumi ir aptuveni 160 mājsaimniecībās.

Lielākoties tie ir specifiski, īslaicīgi bojājumi, kuru novēršanā tiek operatīvi iesaistītas operatīvās izbraukuma brigādes, lai pēc iespējas ātrāk novērstu neērtības iedzīvotājiem. Lielākais atslēgumu skaits ir Aizkrauklē - 46, Limbažu-Alojas elektrolīnijā - 37, Cēsu-Piebalgas elektrolīnijā - 21 un citviet. Aukstumam izrasot atkārtotu bojājumu Aizputes-Priekules elektrolīnijā, elektroapgāde tika atjaunota 15 minūšu laikā.

Saglabājoties salam, iespējami bojājumi gaisvadu līnijās, tāpēc darbu turpina operatīvā izbraukuma brigādes.

Neskatoties uz to, ka sals daudzviet Latvijā pārsniedza mīnus 30 un pat mīnus 35 grādus, kas ievērojami pārsniedz elektroapgādes kvalitāti ietekmējošo temperatūru mīnus 25 grādi, situācija elektroapgādē tiek kontrolēta un ekstremālajos apstākļos pēc bojājumu skaita nav vērtējama kā kritiska.

Elektroapgādes traucējumi svētdien no rīta

Plkst.10 avārijas atslēgumi reģistrēti 35 transformatoru punktu teritorijās visā Latvijā, no tiem 10 atslēgumi Kurzemē, 15 - Zemgalē, seši - Vidzemē, četri Latgalē, kur sala izraisītas elektrolīniju vadu nospriegošanās un pārtrūkšanas dēļ vairākiem ciemiem atslēgusies elektroapgāde.

Jau ziņots, ka elektroapgādes kvalitātei kritiskā robeža sākas no mīnus 25 grādiem. Gaisa temperatūrai pārsniedzot vairākus aukstuma rekordus un valsts austrumu rajonos noslīdot līdz pat mīnus 30 grādiem, vietām var tikt traucēta elektroapgāde.

Ļoti zemas gaisa temperatūras ietekmē gaisvadu elektrolīnijas ar alumīnija vai alumīnija-dzelzs vadiem un elektroiekārtas. Lielā aukstumā gaisvadu līnijas nospriegojas, uz tām veidojas ledus un sniega kārta, un šo iemeslu dēļ atsevišķās vietās vadi papildus tiek noslogoti, saraujas un var pārtrūkt.

Gaisa temperatūrai noslīdot zem mīnus 25 grādu atzīmes, īpaši vējainā laikā, ir apgrūtināta personāla darbība. Šādos apstākļos strādāt balstos, remontējot līnijas, ir ļoti sarežģīti, jo jāveic papildu pasākumi personāla drošībai. Tādējādi ziemā darbu ietekmē arī cilvēciskais faktors.

Tā kā aukstajā laikā vietām var trūkt nospriegoti gaisvada līniju vadi vai balstu atsaites, energokompānija aicina iedzīvotājus nekādā gadījumā tiem netuvoties, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt dzīvību. «Latvenergo» aicina neriskēt ar savu un citu cilvēku dzīvību, bet, konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, jāziņo Klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80200404.

Lai nodrošinātu iespējamo elektroapgādes traucējumu novēršanu iespējami īsākajā laikā, «Sadales tīkls» ir veicis vairākus preventīvus pasākumus, īpašu uzmanību pievēršot sadarbībai ar pašvaldībām. Īpaši zemās gaisa temperatūras periodā tehniskais personāls izvērtē katra bojājumu novēršanai nepieciešamo laiku, lai operatīvi organizētu sadarbību ar citām institūcijām. Vienlaicīgi kompānijas pārstāvis sazinās ar pašvaldību, novērtējot situāciju un apzinot rīcības plānu.

Prioritāri elektroapgāde tiek atjaunota sociālas nozīmes iestādēs - slimnīcās, skolās, bērnudārzos u.c. Ja avārijas traucējumu šiem objektiem pēc lokalizācijas tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams novērst ilgāk par trīs stundām, «Sadales tīkls» var nodrošināt arī ģeneratoru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu