Eksāmens šokē un samulsina skolēnus (749)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Šodien vidusskolēniem sākas centralizētais eksāmens angļu valodā. Pildot uzdevumus, daļa skolēnu bijuši šokā un nezinājuši, kā rīkoties, jo uzdevumi bijuši jauktā secībā. Savukārt par eksāmenu atbildīgie skaidro, ka tādā veidā nākts pretī skolēniem, lai viņiem būtu vieglāk uzdevumus pildīt.

Pievienots papildus VISC komentārs

Kāda eksāmena novērotāja portālam TVNET pavēstīja, ka jau pirmajā (lasīšanas) uzdevumā atbildīgie darbinieki pieļāvuši «čē pē».

«Atbilžu lapā uzdevumi ir pareizā secībā: 1., 2., 3. Bet darba lapā 3. uzdevums bija pirms 2. uzdevuma. Līdz ar to lielākā daļa skolēnu sajauca, jo šķirstīja lapas pēc kārtas.»

Darbiniece novērojusi, ka bērni ir stresā.

Atbildīgie: tādā veidā nākts pretī skolēniem

Savukārt Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža portālam TVNET norādīja, ka eksāmenā nekas nav sajaukts.

Lai nāktu pretī skolēniem, 2.uzdevuma teksts atrodas pēc 3.uzdevuma, jo 2.uzdevuma saturiskā specifika prasa, lai tā teksts atrastos atvērumā un skolēniem būtu vieglāk to pildīt. Ja, pildot 2.uzdevumu, būtu jāšķirsta lapas, skolēni varētu būt vēl neapmierinātāki.

Par 2.uzdevuma mainīto vietu vēstot labi pamanāms, liels un melniem burtiem izcelts paziņojums pirms 3.uzdevuma.

Skolas nezina, kā rīkoties

VISC saņēmis vairāku skolu zvanus, kuros izglītības iestāžu pārstāvji jautājuši, kā rīkoties, ja skolēni sajaukuši secību.

Centra pārstāve norādīja, ka, konstatējot sajaukšanu, skolai ir tiesības par to informēt VISC un tā pārstāvji sajaukšanu ņems vērā, labojot eksāmenu.

Vai kāds skolēns cietīs neuzmanības dēļ?

Tādējādi neviens skolēns necietīs, Ilgaža norādīja.

Sākotnēji viņa gan piebilda - ja skola nebūs informējusi centra speciālistus par atbilžu sajaukšanu, labotāji to nevarēs zināt un labos darbu kā ierasts. Līdz ar to - ja skolēns nebūs pastāstījis skolotājiem par kļūdīšanos un atbilžu sajaukšanu, savukārt skola nebūs to norādījusi labotājiem, viņa atbildes tiks uzskatītas par nepareizām.

Savukārt vēlāk pēcpusdienā Ilgaža teica - pat ja skolēns nebūs informējis skolotāju, ka sajaucis vai arī par sajaukšanu sapratis tikai šodien vai pat vēlāk, eksāmena labotāji varēs saprast, vai viņš ir sajaucis vai ne.

Ja labotāji fiksēs atbilžu sajaukšanu, viņi labos pēc loģikas, nevis atbilžu lapā ierakstītā. Tādējādi neviena skolēna vērtējumu šī sajaukšana neietekmēs.

Neviens skolēns necietīs, ja būs sajaucis.

VISC šodien arī informējis skolas par to, ka saistībā ar šiem uzdevumiem iespējama skolēnu kļūdīšanās.

Vidusskolēniem sākas centralizētais eksāmens angļu valodā

Šodien vidusskolēniem sākas centralizētais eksāmens angļu valodā rakstos un mutvārdos.

Angļu valodas eksāmena mutvārdu daļa turpināsies arī 23. un 24. maijā. VISC dati liecina, ka angļu valodas eksāmenu šogad kārtos 21 022 skolēni.

Komentāri (749)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu