Vecākus satrauc skolas ekskursijas ar alkoholu un prezervatīviem (258)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vecāki ir satraukti par skolas ekskursijām, kas tiek rīkotas, tradicionāli beidzoties kārtējam mācību gadam, jo skolēni tām gatavojas, arī iepērkot alkoholu un prezervatīvus.

Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāja Dace Gardovska piektdien pastāstīja, ka viņa nesen saskārusies ar šādu gadījumu, kad viņai kā mediķim prasīts padoms, kā labāk rīkoties šādā situācijā.

Piektdien sabiedriskās organizācijas «Māmiņu klubs» un Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācija «Papardes zieds» aktualizēja jautājumu par veselības mācības ieviešanu skolās kā atsevišķu priekšmetu. Viņuprāt, tas ir ļoti nepieciešams, jo arī pētījums atklājis, ka vecākiem nav viegli ar bērniem runāt par veselīga dzīvesveida jautājumiem.

«12 gadu veca meitene mammai prasa, ko lai es daru – skolā paredzēta ekskursija un ir jau sapirkts liels daudzums alkohola, lielā daudzumā prezervatīvi, par ko zina visa klase. Bērni brauc uz vietu Latvijā, kur viņiem ir paredzēts dzīvot mājiņās. Kāds ir ārsta viedoklis? Mana kolēģe zvana skolotājai un jautā, kā viņa šo nopietno situāciju domā menedžēt. Viņa arī prasa manas domas. Mūsu viedoklis bija, ka ir jārunā ar meitenēm un zēniem atsevišķi, jārunā ar vecākiem. Ar varu jau nevienu piedzirdīt nevar. Un tas notiek labā skolā, nevis kādā mūsu kritizējamā skolā,» pastāstīja Gardovska.

Viņa kā satraucošus minēja pētījumu rezultātus, kurā aptaujāti jaunieši vecumā no 11 līdz 15 gadiem, kas liecina, ka daudzi, par spīti nepilngadībai, jau lieto alkoholu un ir pamēģinājuši narkotikas.

«Mums vairāk nekā piektdaļa bērnu vienreiz nedēļā lieto alkoholu. Padomājiet, vai jums iznāk tik daudz alkohola lietot? Tie ir bērni, bet viņi jau ir izmēģinājuši piedzerties vismaz divas reizes. Pēc pirmās reizes bērnam bija ļoti slikti, bet viņš ir gatavs piedzerties arī otro reizi.

Marihuānu ir smēķējusi gandrīz trešdaļa puiku Latvijas ekonomiskās krīzes apstākļos. Katru mammu, kas savu bērnu sūta uz skolu, šis jautājums satrauc, vai mans bērns nav starp šiem procentiem,» klāstīja profesore.

Diskusijas, ka veselības mācībai jābūt skolā atsevišķam priekšmetam, ilgst jau ilgāku laiku, un «Papardes zieda» vadītāja Iveta Ķelle piektdien atzina, ka Latvija pašlaik ir pie sasistas siles un atrodas nulles punktā, jo daudzu gadu laikā izmēģināti dažādi modeļi, kā bērnus un jauniešus izglītot veselīga dzīvesveida lietās.

Jau ziņots, ka šonedēļ skolēniem, izņemot 9. un 12.klases jauniešus, tika izsniegtas liecības un beidzās mācību gads. Savukārt 9.klases skolēni 2011./2012.mācību gadu pabeigs 15.jūnijā, bet vidusskolu beidzēji – 22.jūnijā.

Komentāri (258)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu