Lielākā daļa fotoradaru sūdzību - nepamatotas (256)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Lielākā daļa fotoradaru sodu sūdzību ir nepamatotas. No fotoradaru darbības sākuma līdz šim brīdim policija ir saņēmusi vairāk nekā 2000 sūdzību.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte portālu TVNET informēja, ka no fotoradaru darbības sākuma (21.11.2011.) līdz šim brīdim (26.06.2012.) policija ir saņēmusi 2122 sūdzības un iesniegumus par fotoradaru fiksētajiem pārkāpumiem.

Aptuveni trešajā daļā šo sūdzību kā galvenais arguments minēts fakts, ka fotogrāfijā redzami vairāki transportlīdzekļi, tādējādi apšaubot, ka ātruma pārkāpums varētu būt fiksēts soda saņēmēja transportlīdzeklim.

Policijas pārstāve vēlreiz atgādināja, ka šis faktors nevar būt sūdzības pamats un tas nekādi nav saistāms ar potenciālu piemērotā soda atcelšanu, tāpēc aicināja iedzīvotājus taupīt gan savus, gan policijas laika resursus, kas nepieciešami šādu nepamatotu sūdzību rakstīšanai un izskatīšanai.

Spējot fiksēt vairākus pārkāpējus

Juberte norādīja, ka privātā partnera KS «Vitronic Baltica un partneri» piegādātie vācu ražotāja «Vitronic GmbH» fotoradari «PoliScanspeed» spēj identificēt atļautā braukšanas ātruma pārkāpēja transportlīdzekli vairāku transportlīdzekļu plūsmā.

Šo radaru darbības pamatā ir ātruma mērījumu veikšana ar lāzera palīdzību, kas nodrošina spēju vienlaicīgi noteikt braukšanas ātrumu vairākiem transportlīdzekļiem, kuri pārvietojas vairākās joslās.

Ar lāzera palīdzību ātrumu kontrolējošā mērierīce nosaka transportlīdzekļu atrašanās vietu ātruma mērījumu zonā un to braukšanas ātrumu.

Gadījumos, kad ātruma mērījumu zonā atrodas vairāki transportlīdzekļi, ar kuriem tiek izdarīti pārkāpumi, iekārta fiksē visus pārkāpumus.

Katru transportlīdzekli, ar kuru izdarīts pārkāpums, mērierīce fiksē atsevišķi,

ar vērtēšanas veidni jeb taisnstūra rāmi apzīmējot braukšanas ātrumu pārkāpjošo transportlīdzekli.

Šī vērtēšanas veidne fiksētajā attēlā precīzi parāda, kurš no vairākiem attēlā redzamajiem transportlīdzekļiem ir atļautā ātruma pārkāpējs.

Grafiski attēlojot gadījumus, kad pārkāpuma attēlā ir redzami vairāki transportlīdzekļi, situācija vieglā transportlīdzekļa, autobusa un motocikla gadījumos izskatās šādi:

Foto: Valsts policija
Foto: Valsts policija
Foto: Valsts policija

Tāpat policijas pārstāve piebilst, ka var būt situācijas, kad tiek saņemts protokols, kura attēlā vērtēšanas veidne (taisnstūra rāmis) skar arī citu attēlā redzamu transportlīdzekli (sk. nākamo attēlu – ja abi transportlīdzekļi brauc dažādos virzienos).

Šāda veida attēls ir derīgs kā pierādījums, līdz ar to nav pamata konkrēto lēmumu apstrīdēt, jo mērierīce spēj identificēt transportlīdzekli (šajā gadījumā tuvojošos transportlīdzekli), ar kuru izdarīts pārkāpums.

Foto: Valsts policija

Ja saņemtajā protokolā nav iespējams redzēt grafisko norādi, tad detalizētāk pārkāpuma protokolu iespējams apskatīt CSDD e-pakalpojumu sadaļā, kur katrs savu fotogrāfiju var pietuvināt un pārliecināties, ka pārkāpums fiksēts tieši viņam.

Šādām pārsūdzībām nav pamata

Lai netērētu cilvēku un policijas laika resursus, Juberte vēlreiz atgādināja, kādos gadījumos pārsūdzībām nav pamata.

Pēc būtības nepamatotas sūdzības:

1) pārsūdz īpašnieki, apgalvojot, ka konkrētajā situācijā automašīnu nav vadījuši (nepamatoti, īpašnieks pārsūdzēt nevar, to var darīt tikai vadītājs. Policija atgādina, ka transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības objekts un katram automašīnas īpašniekam/turētājam vienmēr ir jāzina, kam devis vadīt savu spēkratu);

2) pārsūdz, ja fotouzņēmumā redzami vairāki transportlīdzekļi, sakot, ka fiksētais braukšanas ātrums esot bijis blakus braucošajam transportlīdzeklim (nepamatoti, jo radars spēj fiksēt pārkāpumus visās joslās, arī blakus braucošiem auto);

3) ir gadījumi, kad cilvēki apzinās savu vainu un pārsūdz lēmumu, pieprasot brīdinājuma, nevis naudas soda piemērošanu, jo pārsniegtais ātrums esot bijis neliels vai arī sods - neadekvāti augsts (nepamatoti, jo ar fotoradaru fiksētajiem pārkāpumiem nav paredzēta brīdinājuma piemērošana).

Komentāri (256)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu