Kredīta nemaksātājus dzīvoklī tramda bankas apsardze (109)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau vairāk nekā mēnesi kāda ģimene Rīgā faktiski ieslodzīta dzīvoklī kopā ar bruņotiem vīriem. Apsardzes firmu nolīgusi banka, kas šādi vēlas atgūt dzīvokli, par kuru netiek maksāts hipotekārais kredīts. Šodien situācijas risināšanā iesaistījās arī politiķi un dažādu atbildīgo dienestu pārstāvji, vēstīja LNT ziņas.

Plašais dzīvoklis klusajā Rīgas centrā pirkts tā sauktajos treknajos gados. Pircējs kredītu īpašuma iegādei ņēmis «Parex» bankā, taču, kā daudzus citus, arī viņu skārusi krīze un maksātnespēja.

Pēc «Parex» bankas sadalīšanas ar dzīvokļa atgūšanu nodarbojas «Reverta». Taču tagad atklājies, ka dzīvoklī atrodas īrniece, kura atsakās to atstāt. LNT ziņām izdevās sazvanīties ar šo īrnieci Viktoriju Dzintari, kura baidās atstāt dzīvokli un atzīst sevi par ķīlnieci.

Dzintare telefonintervijā raidījumam apgalvoja:

«Mums ir atslēgta elektrība, mūs nelaiž dušā, logi ir aizslēgti ar atslēgu,

un mēs jau 32 dienas atrodamies šeit. Viens cilvēks visu laiku dzīvo šeit un divi līdz trīs vīri [no apsardzes firmas]. Viņi mums draud, sakot, ka viņi šeit ir noteicēji.» Apsargi esot no apsardzes firmas «Leģions».

Sieviete atzinusi, ka samaksājusi 100 tūkstošus latu par īres tiesībām uz šo dzīvokli līdz 2018.gadam. Savukārt bankas pārstāvji uzskata, ka līgums ir fiktīvs, un neslēpj, ka viņu mērķis ir atgūt dzīvokli, kura iegādei savulaik dots 400 tūkstošu latu liels kredīts.

Bankas «Reverta» pārstāve Marita Ozoliņa-Tumanovska norādīja:

«Tur ir fiktīvs īres līgums par 30 latiem gadā, ieskaitot visus komunālos maksājumus par 119 m2 lielu dzīvokli

pilsētas centrā, un tas ir ierocis, ko tagad izmanto nemaksātāji. Jā, mūsu mērķis ir atgūt nodokļu maksātāju ieguldīto naudu un tās pat nav skaistas frāzes, tā ir reālā situācija.»

Par veidu, kā dzīvoklis tiek atgūts, ir sašutuši sievietes radi un kaimiņi, informēja LNT ziņas. Ģimenes pārstāvis Lems Mokujevs sacīja: «Viņiem nav tiesas lēmuma par izlikšanu, bet komanda atnāca un grib viņus izmest ārā.»

Savukārt Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas juriste Guntra Vīksna atzina: «Tur ir svešas mantas bojāšana, ir tiesību pārkāpšana uz mājokli, jo bez tiesas sprieduma nevienu nevar izlikt no mājām. Tāpat ir huligānisms, jo tas, kā viņi rīkojas, ir jāvērtē policijai.»

Visu laiku šajā dzīvoklī uzturoties arī sievietes 18 gadus vecais dēls, bet desmitgadīgā meita šodien aizvesta pie draugiem.

«Šobrīd bērna tur nav, un mēs nevaram rīkoties. Tālākais attiecas jau uz policijas darbu,» uzsvēra Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aigars Krasnogolovs.

Šodien krīzes risināšanā iesaistījās pat Saeimas deputāts Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK), tieslietu ministra padomnieks Jānis Tomels un Tiesībsarga pārstāve Ruta Siliņa, kuri dzīvoklī tika ielaisti pēc ilgas klauvēšanas. Jaunais īrnieks ar īpašu laipnību nav izcēlies, novēroja raidījums.

Šobrīd visas puses esot uzrakstījušas iesniegumus policijai, savukārt deputāts Stalts cer, ka tieslietu ministrs izveidos darba grupu, lai palīdzētu ģimenei vēl līdz tiesas spriedumam nepazaudēt mājas.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (109)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu