VID nelikumīgi piemēro dubulto PVN pasta sūtījumiem (156)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārraudzībā esošajai Muitas pārvaldei nav tiesību aplikt Eiropas Savienības (ES) pasta sūtījumus ar PVN, ja nodoklis jau ir samaksāts citā ES valstī. Tomēr Latvijas iedzīvotājiem šī institūcija pieprasa vēlreiz maksāt nodokli. Kad uz to norādījām, VID nemaz necentās taisnoties, bet atteica, ka viss ir kārtībā.

(Ziņa papildināta ar VID komentāru nobeigumā.)

Muitnieks pieprasa maksāt PVN vēlreiz

Ja pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par preci vienā no ES valstīm ir samaksāts, ir aizliegts to piemērot vēlreiz kādā citā ES valstī. Tomēr kādam TVNET lasītājam, saņemot sūtījumu no Lielbritānijas interneta veikala, Latvijas muitā atkal tika piemērots PVN (to sauc par dubulto nodokļu aplikšanu).

Pasta paciņai bija pievienots rēķins, kurā skaidri bija norādīts - PVN ir jau samaksāts Lielbritānijā (pārdošanas cenā ir iekļauts). Tomēr tas neliedza muitniekam stāstīt pekstiņus, ka nodoklis tomēr būs jāmaksā vēlreiz arī Latvijā. 15.50 Ls nav milzīga summa, tādēļ cilvēks pēc diskusijas ar muitnieku prasīto samaksājis.

VID Sabiedrisko attiecību nodaļai pārsūtījām visus pasta sūtījuma dokumentus, tomēr VID nodokļu speciālisti nesaskatīja kļūdu un centās attaisnoties ar izcelsmes valsti (Japāna), norādot, ka tā nav Eiropas Savienībā un līdz ar to nodoklis ir jāmaksā. Protams, mēs neizpratnē zvanījām uz Japānas vēstniecību Rīgā, taujājot, kad Japāna ir izstājusies no Eiropas Savienības...

VID neatzīst kļūdas: ja pārmaksāji, pats vainīgs

Neskatoties uz to, ka dokumentos nepārprotami norādīta kopējā darījuma summa, kurā jau iekļauts Lielbritānijas PVN (20%), VID sagatavotajā atbildē turpina uzstāt, ka viss ir kārtībā: Muitas pārvalde (acīmredzot ieraugot preces izcelsmes valsti – Japāna) pieņēmusi, ka paciņa nosūtīta no trešās valsts un piemērojusi dubulto PVN.

To apstiprina arī VID darbību pārraugošās Finanšu ministrijas pārstāve Jolanta Krastiņa. Viņa norāda, ka Muitas pārvalde, visticamāk, vadījusies pēc principa, ka nodoklis par sūtījumu nav samaksāts. Tāpēc drošībai labāk esot to iekasēt, jo kļūdas gadījumā iedzīvotājs varēs vērsties un atgūt savu naudu, viņa skaidro, piebilstot, ka šāda situācija īsti normāla tomēr nav.

Mēs visi esam dzimuši krāpnieki, kamēr neesam pierādījuši pretējo?!

TVNET lasītājs norāda, ka, interesējoties par radušos situāciju pie VID, viņam norādīts, ka šāda veida sūdzības ir regulāras, par šādiem gadījumiem dienā zvana desmitiem cilvēku. Gada laikā, kļūdaini apliekot iedzīvotājus ar nodokli, VID uz «krāpnieku» rēķina gūst ienākumus, kas varētu būt mērāmi simtos tūkstošu latu.

Un šis gadījums noteikti nav vienīgais, jo, kā norādījusi Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa, šā gada astoņos mēnešos saņemtas jau 126 sūdzības par pasta sūtījumiem. Tas ir aptuveni četras reizes vairāk nekā pērn.

Ikvienam ir tiesības pieprasīt atpakaļ nepamatoto muitas maksājumu naudu

Kā TVNET informēja VID sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja - ja persona uzskata, ka par saņemto pasta sūtījumu ir noteikti nepamatoti muitas maksājumi, ir iespēja vērsties ar rakstveida iesniegumu VID Muitas pārvaldē, 11.novembra krastmalā 17, Rīgā, LV 1841 vai zvanot pa tālruni 67111222.

Vēršoties ar iesniegumu, tam jāpievieno dokumentāri apstiprināta informācija, kas apliecina iesniegumā minētos faktus (t.sk., pasta sūtījuma deklarācija, sūtījuma numurs, informācija par nosūtītāju un saņēmēju, kas norādīta uz iepakojuma).

Saņemot personas iesniegumu, tiek veikta konkrētā gadījuma atkārtota izvērtēšana un persona tiek informēta par pārbaudes rezultātiem normatīvo aktu noteiktajā kārtībā. Gadījumā, ja pārbaudes rezultātā konstatēts, ka muitas maksājumi ir aprēķināti un samaksāti nepamatoti, nodoklis tiek atmaksāts uz personas norādīto bankas kontu, apliecina VID pārstāve.

Komentāri (156)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu