Demogrāfijas uzlabošanai piešķirs 14 miljonus latu (201)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Koalīcijā šodien vienojās par papildu naudas piešķiršanu demogrāfiskās situācijas uzlabošanai. Paredzēts, ka kopējās izmaksas papildus jau apstiprinātajam 2013.gada valsts budžeta projektam būs vēl 14 miljoni latu, tostarp tiks paaugstināts minimālais bērnu kopšanas pabalsta apmērs līdz 100 latiem.

Vienošanās cita starpā paredz, ka 2013.gada 1.janvārī no pašreizējiem 50 latiem līdz 100 latiem tiek paaugstināts minimālais bērnu kopšanas pabalsta apmērs sociāli neapdrošinātām personām laika posmā no bērna dzimšanas līdz gada vecumam.

Savukārt sociāli apdrošinātām personām vecāku pabalsta minimālais apmērs tiek paaugstināts arī līdz 100 latiem periodā no bērna dzimšanas līdz viena gada vecumam. Vienošanās paredz arī vairākus citus nosacījumus.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK sākotnēji aicināja nākamā gada budžetā papildus iekļaut 31,6 miljonus latu, bet vēlāk cipari tika mainīti, ņemot vērā budžeta projektā jau iekļautos izdevumus, kā arī precizētos aprēķinus. Partija uzsvēra, ka nav atkāpusies ne no viena priekšlikuma demogrāfijas jomā, taču precizējusi summas, vienlaikus prasot mainīt atsevišķas valdības ieceres, kurām budžetā jau ir paredzēti līdzekļi, un aizstāt ar savējām.

Veicot minētās aprēķinu izmaiņas, prasību izpildei nepieciešamā summa saruka līdz 16 miljoniem latu. Dombrovskis iepriekš minēja apmēram 20 miljonus latu lielu summu.

VL-TB/LNNK iepriekš uzsvēra, ka turpina uzstāt uz lielāku atbalstu demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamā gada valsts budžetā un, nesaņemot šo atbalstu, apvienība nevarēšot balsot par 2013.gada budžeta apstiprināšanu galīgajā lasījumā.

Demogrāfs: papildu 12 miljoni dzimstību cels par 10–15%

Piešķirot papildus aptuveni 12 miljonus latu demogrāfijas veicināšanai, dzimstība tuvāko gadu laikā varētu palielināties aptuveni par 10 līdz 20%, norādīja demogrāfs Ilmārs Mežs.

Viņš sacīja, ka finansējuma piešķiršana ir apsveicama un ar to būs iespējams palielināt minimālās māmiņalgas, kas pašlaik ir 50 latu, līdz aptuveni 100 latiem. Vienlaikus gan Mežs atzina, ka šāds pieaugums vienalga ir niecīgs, tāpēc nākamajos gados jāpiešķir vairāk.

«2013.gads būtībā vēl ir ieskriešanās gads, bet 2014. un 2015. gadā varētu būt par 10%, varbūt pat 15% bērnu vairāk,» prognozēja Mežs.

Runājot par to, cik būtiski ir palielināt tieši minimālo māmiņalgu, Mežs atgādināja, ka minimālo māmiņalgu saņem aptuveni 40% jauno māmiņu, tāpēc tas esošo situāciju krietni vien uzlabotu.

«Beidzot radies atbalsts. Vairums politiķu sevi nespēj iedomāties nabadzīga cilvēka vietā ar trīs vai četriem bērniem. Piemēram, jauna māmiņa ar zīdaini uz rokām, ko viņai darīt? Iet strādāt par apkopēju?» retoriski jautāja demogrāfs.

Mežs atgādināja, ka tuvāko gadu laikā jāpanāk, lai jaundzimušo skaits gadā ir pielīdzināms mirušo skaitam, savukārt, lai iedzīvotāju kļūtu vairāk un nākotnē nerastos situācija, ka lielākā daļa iedzīvotāju ir padzīvojuši, dzimstības pieaugums jāpalielina no 30 līdz 40%.

Jau vēstīts, ka koalīciju veidojošās partijas otrdien parakstīja vienošanās protokolu par papildu līdzekļu aptuveni 12 miljonu latu apmērā piešķiršanu nākamā gada budžetā demogrāfijas jautājumu risināšanai.

Priekšlikumi tapuši Nacionālās apvienības (NA) un sabiedrisko organizāciju spiediena dēļ. NA paziņoja, ka nebalsos par valsts budžeta projektu, ja nebūs papildu atbalsta demogrāfijai. Tostarp tas skars pabalstus par bērnu no dzimšanas līdz pusotram gadam un tiks ieviests mērķmaksājums par bērniem, kam nebūs vietas pašvaldību bērnudārzos rindu dēļ.

Vienošanās paredz atbalstu vecākiem ar bērniem vecumā līdz pusotram gadam, atbalstu pirmsskolas izglītības iestāžu rindu likvidēšanai, neapliekamā minimuma palielināšanu par apgādājamiem, atbalstu mācību līdzekļu iegādei un citus pasākumus. Iecerēts, ka no 2014.gada janvāra māmiņalgas izmaksas periods tiks pagarināts līdz bērna pusotra gada vecumam.

Komentāri (201)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu