Savāc vairāk nekā 10 000 parakstu par 100% apmaksātu C hepatīta ārstēšanu (41)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Hepatīta biedrība» savākusi vairāk nekā 10 tūkstošus iedzīvotāju parakstu, lai C hepatīta ārstēšana pilnībā tiktu apmaksāta no valsts budžeta, kas pašlaik notiek 75% apmērā, pavēstīja biedrības pārstāve Ieva Galuza.

Daļa parakstu savākti sabiedrības iniciatīvas interneta platformā «manabalss.lv», pārējie – dažādās sabiedriskās vietās. Pašlaik paraksti tiek apkopoti, un tuvākajā laikā tos kopā ar likumdošanas iniciatīvu plānots iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā. Pēc Galuzas teiktā, šis būšot pirmais gadījums Latvijā, ka kopā tiek iesniegti gan elektroniski, gan papīra formātā savākti paraksti, tādēļ arī vēl nav pilnībā skaidrs, kāda būs iniciatīvas tālākā virzība.

«Hepatīta biedrības» vadītāja Olita Mengote uzskata, ka savāktie paraksti ir ļoti spēcīgs arguments, lai politiķi un valsts ierēdņi vēlreiz pārdomātu savu nostāju C hepatīta infekcijas izplatības ierobežošanas un pacientu ārstēšanas jomā un ieklausītos prasībās, īpaši ņemot vērā arī faktu, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu C hepatīta slimnieku skaits ir pieaudzis gandrīz par piektdaļu – 17%.

Pašlaik C hepatīta slimnieka līdzmaksājums par zālēm sasniedz vidēji 140 latu mēnesī, atsevišķos gadījumos tas pārsniedz pat 1000 latu mēnesī. Ārstēšanās terapijas ilgums parasti ir 24–48 nedēļas. Daudzi esot spiesti no ārstēšanās atteikties, jo nevarot to atļauties.

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta informāciju – lai 2013.gadā pacientiem ar hronisku C vīrushepatītu palielinātu kompensācijas apmēru no 75% līdz 100%, ņemot vērā vidējo pacientu skaitu gadā un kompensējamo zāļu sarakstā jau iekļautos medikamentus, nepieciešamais papildu finansējums ir aptuveni 940 tūkstoši latu gadā.

2010.gadā, pēc Latvijas Infektoloģijas centra datiem, Latvijā 38 794 cilvēki bija inficēti ar C hepatītu. No jauna diagnosticēto saslimušo skaits ar hronisku vīrusa C hepatītu 2011.gadā sasniedza 1269, kas, salīdzinot ar 2010.gadu, ir par 21% vairāk.

Hronisks C vīrushepatīts ir nopietna vīrusa infekcijas izraisīta slimība, kas beigu stadijā izraisa aknu cirozi un vēlāk aknu vēzi, kas ir biežākais nāves iemesls aknu slimību gadījumā.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu