Latvijā augsta jaundzimušo mirstība pirmajā dzīves dienā (51)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaundzimušo bērnu mirstības līmenis pirmajā dzīves dienā Latvijā ir ceturtais augstākais starp rūpnieciski attīstītajām valstīm, liecina starptautiskās organizācijas «Glābiet bērnus» izveidotais ikgadējais ziņojums par māmiņu un jaundzimušo apstākļiem pasaules valstīs.

Latvijā 2011.gadā pirmajā dzīves dienā miruši 45 jaundzimušie jeb divi uz tūkstoti dzīvi piedzimušajiem, kas ir ceturtais augstākais rādītājs starp 34 rūpnieciski attīstītajām valstīm.

Pirmajā dzīves mēnesī Latvijā dzīvību zaudē 120 mazuļi jeb pieci uz tūkstoti dzīvi dzimušajiem, savukārt pirmajos piecos dzīves gados mirst 200 bērni jeb astoņi uz tūkstoti dzīvi piedzimušajiem.

Vislielākā jaundzimušo mirstība dzīves pirmajā dienā starp attīstītajām valstīm reģistrēta ASV - 11 300 jaundzimušie jeb trīs uz tūkstoti dzīvi piedzimušajiem. Otrs augstākais jaundzimušo mirstības līmenis pirmajā dzīves dienā ir Kanādā, bet trešajā vietā starp attīstītajām valstīm ierindojas Šveice.

ASV pirmajā dzīves dienā mirušo mazuļu skaits vairāk nekā par 50% pārsniedz visās pārējās 33 attīstītajās valstīs mirušo jaundzimušo skaitu kopā ņemot.

Kā norāda organizācija «Glābiet bērnus», attīstītajās valstīs jaundzimušo nāve pirmajās dienās visbiežāk ir saistīta ar nākšanu pasaulē pirms laika, turpretī jaunattīstības valstīs mazuļu nāves iemesls biežāk ir sarežģījumi dzemdību laikā un infekcijas.

Igaunijā dzīves pirmajā dienā 2011.gadā miruši 10 jaundzimušie mazuļi jeb 0,5 uz tūkstoti jaundzimušo, kas ir otrais labākais rādītājs starp rūpnieciski attīstītājām valstīm.

Igaunija šo pozīciju daļa ar Zviedriju, Islandi, Čehiju un Kipru.

Lietuvā dzīves pirmajā dienā 2011.gadā miruši 30 jaundzimušie jeb viens uz tūkstoti mazuļu, kas atbilst attīstīto valstu vidējam rādītājam.

Vismazākais mirstības risks dzīves pirmajā dienā ir mazuļiem, kas nākuši pasaulē Luksemburgā.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu