Dombrovskis: Čalovska izdošanu ASV varēja kavēt tikai daži nosacījumi (205)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Otrdienas valdības Lēmumu par smagos kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska izdošanu ASV varēja aizkavēt tikai daži krimināllikumā atrunāti nosacījumi, taču neviens no tiem nepiepildījās, trešdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis («Vienotība»).

Viņš skaidroja, ka valdības lēmums par Čalovska izdošanu ASV bija tiesiskas dabas jautājums, turklāt iepriekš viņa izdošanu pieļaujamību vērtēja kā Ģenerālprokuratūra, tā arī Augstākā tiesa. «Ministru kabinets izskatot šo lietu lemj atbilstoši Kriminālprocesa likuma 708.panta trešajai daļai, kas nosaka, ka ministru kabinets var atteikt izdošanu tikai tad, ja ar to tiek apdraudēta valsts suverenitāte, ja pārkāpums, kas tiek inkriminēts citā valstī ir politiska vai militāra rakstura, vai arī ir aizdomas, ka persona tiks diskriminēta dēļ viņa rases, tautības, reliģiskajiem vai politiskajiem uzskatiem. Tie ir tie trīs gadījumi, kad Ministru kabinets var lemt pretēji. Gan ģenerālprokuratūra, gan Tieslietu ministrija teica, ka neviens no tiem nav spēkā,» skaidroja premjers.

Dombrovskis uzsvēra

pieņemot lēmumu par Latvijas pilsoņu izdošanu, valdība nevar nevadīties no likumā teiktā.

Tāpat valdība vadījusies arī no Latvijas un ASV noslēgtā līguma par pilsoņu savstarpējo izdošanu, ja gadījumā rodas aizdomas par pārkāpumu, kas veikts citās valstīs. «Šis ir divpusējais līgums. Kopš 2005.gada Latvija ir kopumā valdība ir lēmusi par 13 personu izdošanu tiesāšanai ārvalstīs. Atteikums bija tikai vienu reizi, kad MK atteica izdot vienu personu Baltkrievijai, uzskatot, ka šī persona tiks vajāta politisko uzskatu dēļ,» teica premjers, piebilstot, ka, ņemot vērā, ka Čalovska izdošanu ir skatījusi gan Augstākā tiesa, gan Ģenerālprokuratūra, viņam nav pamata apšaubīt Latvijas tieslietu sistēmas kompetenci.

Jau ziņots, ka valdība otrdien nolēma tomēr izdot tiesāšanai Čalovski, par ko nobalsoja septiņi ministri, pieci bija pret, bet viens ministrs atturējās. Sabiedrībā par izdošanu noritēja diskusijas jau ilgāku laiku.

Čalovski apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu «Gozi» inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Komentāri (205)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu