VARAM piešķir naudu HES, kas sagandējis Vaidavu (155)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz Vaidavas uzcelta Karvas HES, pret ko jau trīs gadus protestē makšķernieku organizācijas un Vides aizsardzības klubs. Uz Vaidavas aizliegts būvēt elektrostacijas, tomēr šim HES izdevies likumu apiet. Būvnieki pretendē arī uz Vides ministrijas dalāmo naudu vidi attīrošajiem projektiem. Līdz šim arī Vides ministrijas nauda bija atteikta, bet nu pēkšņi valsts iestāde savu nostāju ir mainījusi, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».

Vides ministra pienākumus pilda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš aizņemts pats ar savas nozares jautājumiem. Vides ministriju faktiski vada valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs. Pirms Ziemassvētkiem viņš pamanījies virzīt naudas piešķiršanu Karvas HES, kas sagandējusi dzīvi Vaidavas zivīm.

UNESCO aizsargājama dabas teritorija

Vaidava ir UNESCO aizsargājama dabas teritorija, vieta, kur nārsto strautu foreles. Ar valdības noteikumiem Vaidavā ir aizliegts būvēt aizsprostus, jo tie traucē foreļu un citu zivju populāciju. 2011.gadā vietējie iedzīvotāji pamanīja vērienīgus būvdarbus Vaidavā. Šeit būvēja HESu un uz šaurās upes izveidoja uzbērumu, kas radīja 40 hektāru lielu dīķi. Izcēlās skandāls. Ministri solīja mainīt likumus, lai tādi gadījumi neatkārtotos. Deputāti sasauca divas Saeimas komisijas, tur pašausminājās, kā kaut kas tāds var notikt.

Elita Kalniņa, Vides aizsardzības kluba viceprezidente: «Toreiz, es atceros, vairākas Saeimas komisijas, visi plāta rokas. Nu ko tad darīs, ko tad darīs Ir tiesas lēmumi, ir viss, un Latvijas sabiedrība ir apčakarēta vairākas reizes. Pirmkārt, mums ir atņemta upe, nu tāda kā bija viņa vairs nebūs.»

Atļauju HES būvei devis Aigars Kalvītis

Atļauju HESa projekta sākšanai bija devis ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis 2002.gadā. Taču būvniecība neizkustējās no vietas astoņus gadus. Vietējais Lauku atbalsta dienests būvatļauju ik gadu vienkārši pagarināja. Būvdarbus sāka 2011.gadā. Pagarinājumu tiesā apstrīdēja Vides aizsardzības klubs un lietu uzvarēja. Tomēr HESa celtniecība bija jau gandrīz galā.

Noteikumus, kas aizliedz Vaidavas apbūvi, valdība pieņēma pēc tam, kad HES būvatļauja jau bija izsniegta. Tādā veidā

cēlājiem izdevās apiet likumu un ar pretimnākošu varas iestāžu palīdzību novest iesākto līdz galam,

jo būvatļauju pagarināja ar tiem pašiem noteikumiem, kādi bija 2002.gadā.

Tagad spēkstacija jau vairāk nekā gadu ražo elektrību. No Latvenergo saņēmusi aptuveni 300 000 eiro. Tādējādi īsā laikā uzņēmums atpelnījis ceturto daļu no celtniecības izmaksām.

Atlaiž darbinieku, kas atteicās pildīt aizdomīgo rīkojumu

Hidroelektrostacija pieteicās 500 000 eiro līdzfinansējumam Vides ministrijā kā videi draudzīgs projekts, lai arī vides finansējuma saņemšanas noteikumi neparedz piešķirt naudu spēkstacijai, kas appludina Vaidavu. Tomēr sākotnēji VARAM pakļautībā esošais Vides investīciju fonds naudu bija gatavs izmaksāt. Iejaucās ministrs Raimonds Vējonis, naudas piešķiršanu atlika, un it kā pēdējo punktu pielika Edmunds Sprūdžs, pēc kura rīkojuma Vides ministrija sadarbību ar spēkstaciju izbeidza. Tomēr pērnā gada decembrī, kad Sprūdžs jau bija prom, nostāja atkal strauji mainījās. Saņēmis jaunu SIA Patina pieprasījumu, Vides ministrijas valsts sekretārs

Aleksandrs Antonovs lika vienas dienas laikā Vides investīciju fondam uzražot pozitīvu atzinumu,

kas ļautu Karvas HES naudu piešķirt. Fonda direktors Rolands Neimanis to atteicās darīt, un Vides ministrija viņu šonedēļ atlaida no darba.

Mārtiņš Brencis, VARAM Juridiskā departamenta direktors: «Jā, viens no argumentiem attiecībā uz Neimaņa kunga pienākuma neizpildi ir arī par šo punktu, proti, Vides investīciju fonds neizpildīja savu noteikto pienākumu sniegt vai nu negatīvu vai pozitīvu atzinumu. Par šo te attiecināmību.»

Pretimnākšanu spēkstacijai ministrija tagad skaidro ar tiesisko paļāvību. Ja reiz dota cerība un uzņēmējs sagatavojis visus dokumentus, tad nauda ir jādod, neatkarīgi no tā, vai HES atbilst naudas došanas kritērijiem vai ne. Citādi pastāvot draudi iesūdzēt ministriju tiesā.

Mārtiņš Brencis: «Valsts sekretārs ir uzdevis valsts sekretāra vietniecei atcelt jeb, pareizāk sakot, atsaukt šo paziņojumu par līguma laušanu. Tas pamatarguments ir, ka mēs, izvērtējot visus lietā esošos apstākļus, secinājām, ka pastāv tiesiskā paļāvība projekta īstenotājam, šajā gadījumā SIA Patina, kas ir uzbūvējusi šo Karvas HESu.»

Ministrija gatava maksāt, pat nesagaidot pārsūdzības lēmumu

Ministrija pat gatava piešķirt naudu, nesagaidot 6.februāri, kad administratīvā apgabaltiesa skatīs būvniecības likumības pārsūdzību. Ko lems tiesa, tas jau VARAM juristiem esot zināms.

Mārtiņš Brencis: «Es neredzu, kā tiesvedība par vienu no deviņiem būvatļaujas pagarinājuma lēmumiem lietā, kurā mēs neesam puse, lietā, kurā nu netiks atcelta būvatļauja, mēs to zinām, būvatļauja ir spēkā. Un nu tiesa nepieņems lēmumu arī par Karvas HES nojaukšanu. Tiesa nepieņems nekādus secinājumus, kurus būtu jāizdara Vides investīciju fondam.»

Reportieris: «Kā jūs to zināt, ko tiesa darīs?»

Mārtiņš Brencis: «Tādēļ, ka lietas būtība ir par pagarinājumu, nevis par Karvas HES būvniecību kā tādu.»

Vides aizstāvji šokā

Straujā Vides ministrijas kursa maiņa ir šokējusi vides draugus. Viņi ir gatavi vērsties pie valstīm, kas piešķir Latvijai naudu videi draudzīgu spēkstaciju būvei.

Elita Kalniņa: «Ļoti slikti. Mēs to vērtējam kā tādu pilnīgi, es teiktu, nezinu, nu skarbi jāsaka, noziedzību. Ja uzņēmējiem ir tiesiskā paļāvība, tad varbūt arī sabiedrībai jābūt tiesiskajai paļāvībai.

Nu tad jau mēs vairs tiesām nevaram ticēt.»

Vides ministra vietas izpildītājs Daniels Pavļuts par notikušo tagad pieprasījis valsts sekretāra Antonova paskaidrojumus.

Komentāri (155)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu