Pieminēs Černobiļas AES katastrofu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/ScanPix

Pieminot pasaules lielāko atomelektrostacijas (AES) avāriju Černobiļā, rīt, 25.aprīlī, plkst.10 Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā notiks atceres pasākums, informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle.

Pasākumā aicināti piedalīties Latvijas valsts un pašvaldību institūciju pārstāvji, kā arī Ukrainas, Baltkrievijas, Krievijas, Gruzijas, Moldovas un Uzbekijas vēstniecību pārstāvji. Tradicionāli piemiņas pasākumā piedalīsies Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Aroda un radiācijas medicīnas centra personāls.

Atceres pasākuma laikā notiks ziedu nolikšana pie Černobiļas traģēdijas upuru piemiņas akmens.

Avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās cilvēki no Ukrainas, Baltkrievijas, Krievijas, Igaunijas, Lietuvas, Latvijas un citām valstīm - kopskaitā ap 800 000 cilvēku. Latvijas Savienības «Černobiļa» valdes priekšsēdētājs Arnolds Ārvaldis Vērzemnieks norāda, ka biedrība aktīvi iesaistās informatīvajos pasākumos, jo šāda mēroga katastrofu nav iespējams aizmirst. Vairākās Latvijas pašvaldībās šogad apskatāma Latvijas Ugunsdzēsības muzeja un Latvijas Savienības «Černobiļa» izveidotā ceļojošā tematiskā izstāde «Tiem, kas glāba pasauli», kas veltīta Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas dalībnieku varoņdarbu atcerei. To līdz 26.aprīlim var skatīt Ķekavas novadpētniecības muzejā, bet pēc tam izstāde ceļos uz Raunas novada Drustu novadpētniecības muzeju.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits uzsver, ka slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centra darbinieki ikdienā saskaras ar postošajām sekām, kādu uz cilvēku veselību atstāja radiācija. Reģistrā ir 5066 Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji, 153 cietušās personas un 1555 bērni, kas dzimuši pēc avārijas seku likvidēšanas darbiem. Slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centrs ir vienīgā vieta valstī, kas uztur reģistru un sniedz kvalificētu konsultatīvo, ambulatoro un stacionāro palīdzību no radiācijas cietušajiem cilvēkiem, turpina Šmits.

No Latvijas avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās vairāk nekā 6000 iedzīvotāju, vairāk nekā 3000 no viņiem ir kļuvuši par invalīdiem, vairāk par 1000 cilvēku ir miruši un pārējie ir dažāda procenta apmērā zaudējuši darbaspējas. Veselības traucējumi ir multisimptomātiski, skar gandrīz visas organisma sistēmas. No radiācijas cietušajiem pacientiem pamatproblēma ir straujāka novecošanās, viņu vidū pieaug onkoloģisko slimību skaits un pasliktinās asinsrites sistēma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu