Rīgas Valsts 3.ģimnāzija noliedz, ka direktors nerīkojās «kaušļa» lietā (96)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par iespējamo vardarbību Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas 9.klasē skolas padome, kurā piedalās gan pedagogi, gan skolēnu vecāki un paši skolēni, šodien izplatījusi paziņojumu, kurā uzsver, ka skolas direktors Andris Priekulis un ģimnāzijas padome nav «sēdējuši bezdarbībā», kā tas ticis atspoguļots medijos, bet mērķtiecīgi risinājuši šo incidentu ģimnāzijas iespēju robežās.

Ģimnāzijas padome paziņojusi, ka tā uzņemas līdzatbildību par ģimnāzijā notiekošo un ka ģimnāzijas direktors Priekulis nekad nav izvairījies no atbildības par to, kas notiek ģimnāzijā. Par to liecinot Priekuļa vadībā izveidotā ģimnāzijas iekšējā struktūra, lai nodrošinātu ikviena jautājuma operatīvu un atklātu izskatīšanu. Ģimnāzijā aktīvi darbojas vairākas lokālas struktūras - Skolēnu parlaments, Pedagoģiskā padome, Vecāku padome, Ģimnāzijas Ētikas komisija -, kuru darbība ir atvērta ikvienam, atklāta, to kontaktinformācija ir pieejama ģimnāzijas mājaslapā internetā.

Par ģimnāzijas direktora spēju veiksmīgi vadīt ģimnāziju liecinot arī ģimnāzijas augstais sekmju līmenis, plašais izglītības programmu piedāvājums, veiktie saimnieciskie uzlabojumi, ģimnāzijas autoritātes pieaugums sabiedrībā un citi pārkārtojumi, kas ģimnāzijā notikuši gandrīz 15 gadus ilgajā direktora Priekuļa darbības laikā.

Ģimnāzijas padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Biezais uzsvēra, ka Priekulis vienmēr ieņēmis aktīvu pozīciju jebkurā ar skolas un skolēnu darbību un izaugsmi saistītā jautājumā, arī konkrētā konflikta risināšanā. Arī līdz plaši izskanējušajam incidentam skola nonākusi tāpēc, ka direktors nav baidījies darīt lietas, kuras iepriekš neviens nav darījis. «Visas lodes ķer pirmos, un visi puni tiek pirmajiem,» pauda Biezais.

«Ņemot vērā, ka runa nav par cilvēku ar vāju redzi vai kustību traucējumiem, mēs bijām pirmie, kas darīja ko tamlīdzīgu iekļaujošajā izglītībā,» norādīja Biezais. Tā kā

šis bijis specifisks gadījums,

kad skolā uzņemts bērns ar garīgās attīstības traucējumiem, situācija jau no paša sākuma tikusi kontrolēta. Ņemot vērā direktora, speciālistu, vecāku un bērnu viedokli, sākotnēji nolemts virzīties no vieglākiem ierobežojumiem uz smagākiem, taču prakse pierādījusi, ka vieglākie ierobežojumi - atšķirīgs stundu plāns un pārcelšana uz citu klasi - nenostrādāja.

Šā mācību gada pirmajā pusē nolemts, ka integrētajam skolēnam tiks izstrādāts individuāls mācību plāns ar atšķirīgiem mācību laikiem, kā arī nozīmēts speciāls pedagogs, lai kontakts ar pārējiem skolēniem tiktu maksimāli kontrolēts. Biezais ir pārliecināts, ka, par spīti incidentam, skolas pūliņi iekļaujošajā izglītībā ir bijuši sekmīgi. To apliecina gadījums, kad Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā viesojies Valsts prezidents un minētais skolēns, neraugoties uz neparastajiem apstākļiem, apsargu un mediju klātbūtni, kopā ar visiem pārējiem bērniem uzturējies vestibilā un uzvedies pilnīgi adekvāti. «Progress ir acīm redzams, kaut arī ceļš nav bijis rozēm kaisīts,» uzskata Biezais.

Lai atrastu risinājumu konkrētā skolēna izglītībai, papildus direktora aktivitātēm jaunas mācību programmas izveidē un mācību procesa organizēšanā skolā kopš 2013.gada decembra notikušas tikšanās gan ar cietušā skolnieka mammu un viņas juristi, gan ar vainotā skolnieka mammu, gan ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta vadību, gan ar ģimnāzijas psiholoģi, lai apspriestu turpmāko darbību, kā

arī notikusi plaša diskusija par iekļaujošo izglītību

Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā ar Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāvjiem.

«Vēlamies vērst arī sabiedrības uzmanību, ka incidenta aspekti vēl tiek skaidroti gan Rīgas domē, gan policijā. Šis jautājums ir ļoti jūtīgs, un nav tik vienkāršs, kā sabiedrībā tas līdz šim ticis komunicēts. Proti, vēl nav noskaidrots jautājums arī par to, cik liela ir katra no bērniem vainas pakāpe. Fiziski cietis ir viens no skolniekiem. Taču ir pamats uzskatīt, ka fiziski cietušais skolnieks savu skolas biedru, kas viņam uzbruka, ir psiholoģiski traumējis un vairākkārt izaicinājis. Tādējādi, iespējams, fiziskās sekas ir pazemošanas procesa rezultāts,» uzsver ģimnāzijas padome.

Biezais arī piebilda, ka konkrētais skolēns, kurš piekāvis klasesbiedru, mācības Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā, visticamāk, neturpinās, jo šogad pabeidzis 9.klasi, bet vidusskolas iestājpārbaudījumos nav uzrādījis pietiekami augstus rezultātus, kas nepieciešami uzņemšanai 10.klasē.

Ģimnāzijas padome pauž, ka

vēršanās pret ģimnāzijas direktoru atgādina viduslaiku

metodes, kad viens cilvēks tiek piesiets pie kauna staba un publiski pazemots, noveļot uz viņu absolūti visu vainu, liedzot iespēju aizstāvēties. Šāda rīcība liecina par nevēlēšanos redzēt problēmas sakni, proti, mūsu sabiedrībai ir «smagas problēmas ar «citādo» pieņemšanu». «Tāpat nav noslēpums, ka lielāka vai mazāka mēroga fiziski konflikti ir daudzu Latvijas skolu ikdiena. Rīgas Valsts 3. ģimnāzija jau ir paveikusi milzīgu darbu, veidojot jaunu programmu, lai jaunatne un sabiedrība kopumā kļūtu iejūtīgāka un mīlošāka, ko taču mēs ikviens sagaidām no saviem līdzcilvēkiem,» uzsver direktora aizstāvji.

Ģimnāzijas padomes locekļi mudina sabiedrību paskatīties spogulī un ieraudzīt, ka Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā notikušais un presē daudz apspriestais konflikts ir visas sabiedrības neiejūtības spoguļattēls, nevis viena skolas direktora problēma, kas patiesībā cenšas risināt šo jautājumu savā lokālajā vidē ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Tāpat ģimnāzijas padome sagaida, ka Rīgas dome nevis nomainīs skolas direktoru un pārtrauks jaunuzsākto bērnu integrācijas programmu, bet turpinās sadarboties problēmas risināšanā, komunicēšanā sabiedrībā un sniegs drosmīgu atbalstu ģimnāzijas vadībai. «Vēlamies uzsvērt, ka

ģimnāzijas padomei ir skaidrs redzējums

par nepieciešamo turpmāko rīcību gan konkrētā incidenta izskatīšanas un radušās krīzes vadības kontekstā, gan iekļaujošās izglītības īstenošanā Rīgas valsts 3. ģimnāzijā,» teikts paziņojumā medijiem.

Kā ziņots, policijā pagājušā gada decembrī saņemts iesniegums par skolēna piekaušanu Rīgas Valsts 3.ģimnāzijā, par ko policija ierosinājusi kriminālprocesu. Šobrīd notiek izmeklēšana.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā vērsušies kāda Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas skolēna vecāki, pieprasot kompensāciju saistībā ar skolas direktora Andra Priekuļa bezdarbību, ilgstoši nenovēršot vardarbību izglītības iestādē. Rīgas domes sēdē Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) norādīja, ka ģimnāzijā pieņemts «slims» 9.klases audzēknis, neizvērtējot konkrēto situāciju un nepieņemot īpašu izglītības programmu, kas konkrētajā situācijā ir jādara obligāti.

Bērns divas reizes piekāvis vienu savu klasesbiedru, kuru bija izvēlējies par savu upuri, taču no skolas direktora nekāda rīcība faktiski neesot sekojusi. Tā kā problēma nav tikusi novērsta, agresīvais skolēns savu klasesbiedru piekāvis trešo reizi, turklāt tik smagi, ka zēns nonācis slimnīcā ar vidējiem miesas bojājumiem.

Cietušais bērns izņemts no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas un mācības turpinājis privātskolā.

Aldermane norādīja, ka Izglītības, kultūras un sporta departaments saistībā ar šo situāciju skolā ir veicis auditu, sākta atkārtota pārbaudes lieta, kā arī tiks lemts par disciplinārlietas ierosināšanu. Pašvaldības pārstāvji sākuši izvērtēt zaudējumu atlīdzības piešķiršanas tiesisko pamatu. Prasījuma segšanas izdevumi, iespējams, tiks pieprasīti no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktora Priekuļa.

Otras ģimenes pārstāve savukārt skaidroja, ka

«slimajam» zēnam ir viegla garīgā atpalicība,

kas izpaudusies kā grūtības mācībās, tāpēc viņš skolā mācījies pēc Rīgas domē apstiprinātas speciālas programmas. Puikam bijis raksturīgs pārmērīgs draudzīgums un uzticēšanās cilvēkiem, ko konkrētais klasesbiedrs, zinot viņa veselības stāvokli, ilgstoši izmantojis un provocējis viņu uz dažādām darbībām. Klasesbiedrs puiku no pacietības izvedis tiktāl, ka zēns kaitinātāju piekāvis. Kautiņš esot noticis tikai vienu reizi.

Zēna ģimene mēģinājusi atrisināt problēmu pārrunu ceļā, taču piekautā klasesbiedra vecāki nolēmuši vērsties Valsts policijā un pieprasīt kompensāciju no Rīgas domes.

Komentāri (96)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu