Traģiskākās lidmašīnu avārijas Latvijā (30)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Aviācija ir ļoti droša, bet diemžēl arī tajā notiek traģiski nelaimes gadījumi, kuros bojā iet cilvēki. Sadarbībā ar Civilās aviācijas aģentūru portāls TVNET piedāvā ielūkoties septiņos aviācijas nelaimes gadījumos, kas notikuši no 2009. gada līdz šai vasarai.

 
Foto: Agris Samcovs/zz.lv

Jelgavā nogāžas pašbūvēta lidmašīna

Pēdējais aviācijas negadījums, kurā bojā gājis cilvēks, Latvijā fiksēts šā gada 26.jūnijā. Tovakar mazizmēra lidmašīnas avārijā Jelgavā gāja bojā tās pilots, Tukuma iedzīvotājs. Aptuveni 45 gadus vecais vīrietis lidaparātā bija viens pats.

Avarēja pašbūvēts «Jodel» tipa koka konstrukcijas gaisa kuģis, aprīkots ar motocikla dzinēju. Šādi lidaparāti pasaulē ir plaši izplatīti, iespējams, tā ir visizplatītākā pašbūvētā lidmašīna pasaulē.

Šāda tipa lidmašīnas ir viegli vadāmas. Šādas lidmašīnas var uzbūvēt arī nespeciālisti bez attiecīgas izglītības. Latvijā uzbūvētas vairākas «Jodel» tipa lidmašīnas. Lidmašīna avarējusi arī iepriekš.

 
Foto: flickr.com/davel

Liepājas lidostā avarē civilā lidmašīna

Savukārt šajā pavasarī – 8.maija pēcpusdienā - Liepājas lidostā avarēja sporta lidmašīna. Negadījumā gāja bojā tās pilots. Bojā gājušais pilots bija vienīgā persona, kas atradās lidmašīnā avārijas brīdī.

Avarējušais gaisa kuģis bija akrobātiskā lidmašīna, kas arī todien gaisā veikusi akrobātiskus manevrus. Pirms negadījuma pilots veicis lidojumus ar kādu pasažieri, kuru vēlāk lidostā izlaidis, un pats turpinājis veikt manevrus, kuru laikā arī lidmašīna nogāzusies.

 
Foto: flickr.com/billmorrow

Paraplāns saduras ar kokiem

Pagājušā gada 8.septembrī reģistrēta paraplāna sadursme ar kokiem. Tas notika Tukuma apkārtnē.

Paraplāns guva ievērojamus bojājumus, bet tā pilots zaudēja dzīvību.

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lidmašīna nokrīt eksāmena laikā

Savukārt 2012.gada 13.novembrī gaisa kuģis Tecnam 2006T Bukultos ietriecās zemē. Negadījumā lidmašīna tika iznīcināta, bet avārijā gāja bojā abi lidaparātā lidojušie - pilots un eksaminētājs.

Avārijā bojā gājušais eksaminētājs bijis viens no Igaunijas pieredzes bagātākajiem pilotiem.

Lidmašīna reģistrēta 2012. gada martā un bija ļoti jauns modelis, kas tirdzniecībā bija tikai kopš 2008.gada. Kopumā saražots ap 100 šā modeļa lidaparātu, un avarējušais bijis ar 56. numuru. Lidmašīna bija nolidojusi kopumā 380 stundas.

Avarējusī Tecnam tipa lidmašīna piederēja pilotu skolai, kas bāzēta Spilves lidlaukā.

 
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: flickr.com/jbozanowski

Zaudē lidmašīnas vadību

2011.gada 15.oktobrī Krimuldas apkārtnē gaisa kuģa Zlin Aviation pilots zaudēja lidmašīnas vadību lidojumā, un tāpēc tā ietriecās zemē.

Lidmašīna tika iznīcināta, bet cilvēks gāja bojā.

 
Foto: flylab.it

Avārija Cēsu lidlaukā

Līdzīgs iemesls – gaisa kuģa vadības zaudēšana lidojumā – izraisīja aviācijas nelaimes gadījumu 2011.gada 5.jūnijā.

Šajā datumā Cēsu lidlaukā nokrita lidmašīna FLYLAB S.R.L. Pilots neizdzīvoja.

 

Nelaimes gadījums ar motodeltaplānu

2010.gada 2.oktobrī Vecsalienā, Daugavpils novadā, motodeltaplāns Kvant 03S sadūrās ar kokiem.

Motodeltaplāns avārijā tika pilnībā sabojāts, bet cilvēks gāja bojā.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu