«Skalbes» saņem 8000 zvanu par dažādām krīzes situācijām (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Biedrība «Skalbes» pērnā gada laikā saņēma gandrīz 8000 zvanu par dažādām krīzes situācijām. «Skalbes» darbojas 17 gadu. Šajā laikā palīdzība sniegta gandrīz 50 000 krīzes sarunu veidā. Biedrības Krīzes telefona numurs ir 67222922, 27722292, kas ir vienīgais diennakts palīdzības tālrunis pieaugušajiem Latvijā.

Biedrības apkopotā statistika liecina, ka 492 gadījumos zvanītājam bija pašnāvības domas un 164 gadījumos zvanītājam bija arī pašnāvības plāns. 183 gadījumos zvanītājs jau iepriekš bija veicis pašnāvības mēģinājumu. Psiholoģiskās un emocionālās sāpēs, kas noved pie šādas rīcības, ir neiedomājami smagas, taču līdzcilvēku zināšanas, rūpes un atbalsts var glābt kāda cilvēka dzīvību, uzsver biedrības pārstāvji.

Biedrība, atbalstot Starptautiskās Pašnāvību prevencijas asociācijas iniciatīvu, aicina ikvienu iedegt logā svecīti 10.septembrī plkst.20 šādā veidā izrādot atbalstu pašnāvības prevencijas kustībai, pašnāvības upuru piemiņai, izdzīvojošo un pašnāvības domu nomākto psiholoģiskam atbalstam.

Jau ziņots, ka trešdien, 10.septembrī, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Veselības ministrija (VM) uzsāks sociālo kampaņu «Nenovērsies!». Tās mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību savai, tuvinieku un citu līdzcilvēku psihiskajai veselībai un palīdzēt atpazīt pirmos traucējumu simptomus. Tāpat kampaņas laikā tiks īstenotas aktivitātes, lai mazinātu sabiedrībā pastāvošos aizspriedumus pret vēršanos pēc specializētas palīdzības psihisku traucējumu gadījumā un pret personām, kuras ar šiem traucējumiem slimo.

Pētījumu dati liecina, ka Latvijas sabiedrībā valda aizspriedumi pret cilvēkiem ar psihiskās veselības traucējumiem, kā arī lielai daļai iedzīvotāju trūkst informācijas par pazīmēm, kuras var liecināt par dažādām psihiskām saslimšanām.

Ar jaunākajiem pētījumu datiem, nozares profesionāļu pieredzi un kampaņas ietvaros plānotajām aktivitātēm speciālisti iepazīstinās preses konferencē, kas notiks trešdien plkst.10 SPKC.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu