Pāreja uz pilnībā valsts budžeta finansētām budžeta vietām izmaksātu 160 miljonus eiro (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pie pašreizējā studējošo skaita pilnībā valsts finansētas studijas augstākajā izglītībā kopumā varētu izmaksāt aptuveni 160 miljonus eiro, pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ar patlaban pieejamo finansējumu 84 miljonu eiro apmērā valsts augstskolās un koledžās budžeta studiju vietās mācās 53% studējošo.

Iepriekš izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete («Vienotība») paziņojusi, ka, turpinot jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa izstrādi, iecerēts, ka jau tuvāko gadu laikā tiks sākta pāreja uz pilnīgu valsts finansējumu studiju vietām, izslēdzot iespēju, ka studenti par mācībām maksā paši.

Tāpat vēstīts, ka IZM iecerējusi ieviest jaunu augstākās izglītības finansēšanas modeli.

Pretstatā līdzšinējam augstākās izglītības finansēšanas modelim, kas balstās tikai uz studiju vietu skaitu, jaunajā modelī valsts finansējums tiks piešķirts, ņemot vērā augstskolu snieguma rādītājus studiju un pētnieciskajā darbā, kā arī stratēģiskās attīstības potenciālu. Tādējādi tiks nodrošināts mērķtiecīgs valsts finansējuma ieguldījums - bāzes finansējums tiks novirzīts sistēmas ilgtspējai, snieguma finansējums - nosprausto izpildes rādītāju sasniegšanai, savukārt inovāciju finansējums - ilgtermiņa attīstības plānošanai.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu