EDSO komisāre: Nepilsoņi ir jāinformē par iespējām saņemt valsts pilsonību (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nepilsoņi ir jāinformē par iespējām saņemt valsts pilsonību, žurnālistiem pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) uzsvēra Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) augstā komisāre mazākumtautību jautājumos Astrīda Tūrsa.

Viņa norādīja, ka veiksmīga sabiedrības integrācija ir divu virzienu process. «No vienas puses, ir cilvēki, kuri vēlas integrēties kādā sabiedrībā, bet, no otras puses, pašai sabiedrībai ir jābūt pietiekami pretimnākošai attiecībā uz minoritātēm, rodot iespējas aizstāvēt viņu tiesības,» sacīja Tūrsa, atgādinot arī savu pagājušajā gadā pausto, ka valsts ir atbildīga par savu iedzīvotāju labklājību.

Augstā komisāre arī vērsa uzmanību, ka šodien ieplānoto tikšanās reižu laikā notiks diskusijas par latviešu valodas kursiem, kuri tiek piedāvāti tiem, kuri vēlas apgūt valodu, piebilstot, ka tiem ir jābūt pietiekami lētiem, lai iedzīvotāji tos varētu atļauties.

«Mana pieredze komisāres amatā liecina, ka šajā jomā vislabāk iedarbojas pozitīvas un aktīvas darbības. Esmu priecīga, ka ministrs tikšanās laikā vērsa uzmanību uz nepilngadīgajiem nepilsoņiem, kuriem tagad būs vairāk iespēju kļūt par Latvijas pilsoņiem. Es vēlos uzsvērt, ka šādos jautājumos galvenais ir informēšana. Cilvēkiem ir jāsniedz informācija par to, ko ir iespējams darīt lietas labā,» uzsvēra Tūrsa.

Savukārt Rinkēvičs sacīja, ka tikšanās laikā ar Tūrsu panākta vienprātība, ka minoritāšu stāvoklis Latvijā ir uzlabojies.

«Gan pagājušā gada Pilsonības likuma grozījumi, kas stājās spēkā, ļaujot nepilsoņu bērniem automātiski saņemt reģistrāciju Latvijas pilsonībai, ja vien vecāki paši to vēlas, gan sabiedriskās domas pētījumi apliecina, ka situācija ir laba. Tajā pašā laikā mēs labi apzināmies, ka nepilsoņi ir jāinformē par procedūrām un iespējām, kā viņi varētu saņemt Latvijas pilsonību. Es domāju, ka šādai informēšanas kampaņai ir jāatjauno budžets. Tā arī bija komisāres rekomendācija, kurai es pilnībā piekrītu,» pēc tikšanās atzina Rinkēvičs.

Viņš arī norādīja, ka ar Tūrsu notika diskusija par izglītības reformu un valodu jautājumu skolās.

«Es domāju, ka šajos jautājumos notiks virzība saskaņā ar starptautiskajiem standartiem,» pauda ministrs.

Tūrsai Latvijā paredzētas tikšanās arī Kultūras ministrijā, Izglītības un zinātnes ministrijā, Tieslietu ministrijā, Iekšlietu ministrijā, Saeimā, Tiesībsarga birojā un ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Turklāt EDSO komisārei vizītes laikā Latvijā plānots arī Daugavpils apmeklējums.

Tūrsa stājās EDSO augstās komisāres mazākumtautību jautājumos amatā 2013.gada augustā. Iepriekšējā EDSO augstā komisāra mazākumtautību jautājumos Knuta Vollebeka vizīte Latvijā notika 2011.gadā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu