Ar «Rīdzinieka kartēm» Rīgas domei izdevies pievilināt 7625 jaunus iedzīvotājus (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunita Kļava / LETA

Ieviešot «Rīdzinieka kartes» un piedraudot ar sabiedriskā transporta biļešu cenu celšanu galvaspilsētā nedeklarētajiem Latvijas iedzīvotājiem, Rīgas domei izdevies panākt, ka galvaspilsētā deklarēto personu skaits palielinājies par 7625 cilvēkiem, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) statistika. Kaut arī rīdziniekiem solīto labumu saraksts ir visai īss, iedzīvotāji tomēr nesteidzas masveidā deklarēties atpakaļ ārpus Rīgas, TVNET norādīja PMLP pārstāve Laura Laiva.

PMLP satistika liecina, ka rīdzinieku skaits 2013.gada janvārī bija 690 037 cilvēki, bet 2013.gada vidū tas nokrities līdz 689 160 iedzīvotājiem.

Gada nogalē, steigšus piesakot «Rīdzinieku kartes», Rīgas domei divus mēnešus izdevās panākt deklarēšanās bumu galvaspilsētā, piemēram, decembrī vien galvaspilsētā no jauna deklarējās 4184 iedzīvotāji, bet no pilsētas izdeklarējās tikai 856 cilvēki. Tādējādi 2014.gada janvārī rīdzinieku skaits sasniedza 694 951 cilvēku.

Lielāks rīdzinieku skaita pieaugums vēl novērots janvārī, kad pilsētā deklarējās 2134 cilvēki, bet no tās izdeklarējās 1030 iedzīvotāji, veidojot 1104 cilvēku pieaugumu, taču atlikušā gada laikā apjomīgas rīdzinieku skaita svārstības nav novērotas.

Februārī, kad galvaspilsētā no jauna deklarējās 1239 cilvēki, bet to pameta 994 iedzīvotāji, rīdzinieku skaits pieaudzis par 245 cilvēkiem.

Periodā no marta līdz jūnijam novērots rīdzinieku skaita kritums - pilsētnieku skaits četru mēnešu laikā kopumā krities par 322 iedzīvotājiem, taču, līdzīgi kā citus gadus, pirms mācību gada sākuma novērots neliels deklarēto iedzīvotāju skaita pieaugums. Augustā Rīgā no jauna deklarējušies 1483 cilvēki, bet galvaspilsētu pametuši 1114 iedzīvotāji, savukārt septembrī Rīgā deklarējušies 1356 cilvēki, bet ārpus tās - 1114 iedzīvotāji.

Tādējādi kopumā šogad 10 mēnešu laikā iedzīvotāju skaits galvaspilsētā pakāpeniski ir mazliet pieaudzis. Šā gada jūlijā Rīgā bija deklarējies 694 951 iedzīvotājs, bet 3.novembrī - 696 785 cilvēki.

Tādējādi kopš 2013.gada 1.jūlija rīdzinieku skaits palielinājies par 7625 cilvēkiem.

Jau ziņots, ka, ieviešot «Rīdzinieka kartes» un solot labumus galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem, Rīgas dome cerēja, ka rīdzinieku skaits palielināsies vismaz par 10 000 cilvēku. Tādējādi pašvaldība vēlējās panākt, ka tās budžetā nonāk cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis un pašvaldības ieņēmumi palielinās.

Ieceri diferencēt sabiedriskā transporta cenas Rīgā deklarētajiem un nedeklarētajiem iedzīvotājiem pašvaldība ir atlikusi, cerot, ka starpību starp pašvaldības aprēķināto biļetes pašizmaksu un noteikto tirdzniecības cenu Rīgā nedeklarētajiem iedzīvotājiem segs valsts.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu