Topošās valdības deklarācija: Iedzīvotāju veselīgi nodzīvoto gadu skaits sasniegs 56 vīriešiem un 60 sievietēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Topošās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) vadītās valdības deklarācijā norādīts, ka valdības darba rezultātā Latvijas iedzīvotāju veselīgi nodzīvoto mūža gadu skaits 2017.gadā sasniegs 56 gadus vīriešiem un 60 gadus sievietēm.

Deklarācijā, kuru rīt vēl jāparaksta topošās koalīcijas partneriem, teikts, ka partija «Vienotība», Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK ir vienojušās izveidot valdību, kura turpinās iepriekšējās valdības iesākto politiku, kas balstīsies uz ekonomiskās izaugsmes, fiskālās atbildības un makroekonomiskās stabilitātes, ilgtspējas, sociālās un teritoriālās solidaritātes, kā arī nozaru sadarbības principiem, nodrošinot regulāru dialogu ar sociālajiem partneriem un pilsonisko sabiedrību.

Topošās valdības prioritātes būs vērstas uz Latvijas iedzīvotāju apņēmību kopīgi sekmēt valsts attīstību, lai sasniegtu Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam («Latvija 2030») un Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020.gadam («NAP 2020») noteiktos mērķus, pausts dokumentā.

Nākamās valdības darba virsmērķis būs vairot ikvienas ģimenes un iedzīvotāja labklājību un piederību Latvijai, lai latviskā dzīvesziņa kļūtu par būtisku ikdienas sastāvdaļu.

«Tā sasniegšanu panāksim ar strauju, bet ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi,

kas sakņojas plašākā nodarbinātībā un ikviena veikuma produktivitātes pieaugumā. Veidosim Latviju par ģimenēm un bērniem draudzīgāko valsti,» norāda deklarācijas autori.

Valdības prioritātes pēc tās apstiprināšanas Saeimā - tautsaimniecības izaugsme, ģimenes un indivīda dzīves kvalitāte un valsts drošība - būs vērstas uz Latvijas iedzīvotāju apņēmību kopīgi veidot valsts attīstību, sagaidot Latvijas simtgadi plaukstošā aktīvu, veselu, izglītotu un atbildīgu pilsoņu valstī.

Topošā valdība apņemsies stiprināt nacionālo drošību, kas ir būtisks valsts stabilitātes, labklājības un attīstības garants. «Tikai mēs paši esam savas valsts nākotnes veidotāji. Mums savā zemē ir jāgādā par drošību ne tikai krīzes situācijās, bet arī ikdienā, nodrošinot stabilitāti un sniedzot sociālo drošību ikvienam. Centīsimies panākt uz vienotām vērtībām balstītas sabiedrības saliedētību, īpašu uzmanību veltot sabiedrības integrācijas jautājumiem,» norādīts valdības, par kuras apstiprināšanu 5.novembrī lems Saeima, deklarācijā.

Deklarācijā solīts, ka, sākot darbu pie 2015.-2017.gada budžeta ietvara, budžeta investīcijas tiks veiktas valdības noteiktajās prioritātēs, vienlaikus saglabājot fiskāli atbildīgu budžeta politiku un makroekonomisko stabilitāti.

Valdība dokumentā apņemamies strādāt, lai nodrošinātu «NAP 2020» rādītāju sasniegšanu, tajā skaitā vidējais ikgadējais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums uz vienu iedzīvotāju turpmākajos trijos gados sasniegs 5 %, un Ministru kabinets virzīsies uz to, lai iedzīvotāju dabiskais pieaugums 2020.gadā sasniegtu pozitīvu vērtību.

Koalīcijas pārstāvji norāda, ka samazināsies ienākumu nevienlīdzība un palielināsies nodarbinātības līmenis, 2017.gadā sasniedzot 73% iedzīvotāju vecuma grupā no 20 līdz 64 gadiem. Ieguldījumi pētniecībā un attīstībā 2017.gadā sasniegs 1,2 % no IKP.

Topošās valdības deklarācijā norādīts, ka izglītojamo proporcija profesionālās izglītības programmās pēc pamatizglītības ieguves 2017.gadā sasniegs 45%. Nabadzības riska indekss ģimenēs ar trim un vairāk apgādībā esošiem bērniem 2017.gadā samazināsies līdz 30%.

Deklarācijas teksts ir uzrakstīts uz 18 lapaspusēm, kas iedalīts trīs daļās ar 183 punktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu