Atkarību analītiķe: Samazinot akcīzes nodokli sidram, pieaugs tā lietošana jauniešu vidū

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Samazinot akcīzes nodokļa likmi raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% jeb sidriem, pieaugs to lietošana jauniešu vidū, uzskata Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne.

Viņa paziņojumā presei norāda, ka akcīzes nodokļa likmes pazemināšana sidram tikai palielinās tā pieejamību tieši jauniešu vidū. «Krāsains, emocionāli patīkams iepakojums, salīdzinoši zema cena, iespējams, mazāk rūpīga kontrole no veikalu pārdevēju puses - tie ir iemesli, kas sidru padara pievilcīgu jauniešu acīs,» norāda atkarību analītiķe.

Sidra cena ir viens no būtiskākajiem pieejamību ierobežojošajiem faktoriem, it īpaši, ja, neskatoties uz spēkā esošajiem tirdzniecības ierobežojumiem, piemēram, vecumu, nepieciešamību uzrādīt pasi, jaunieši tāpat pamanās iegādāties alkoholu, skaidroja Pelne.

«Eiropas skolu aptaujas projekta par alkoholu un citām narkotiskām vielām 2011» (ESPAD) dati liecina, ka Latvijā trīs no četriem aptaujātajiem 15 līdz 16 gadus veciem jauniešiem sidru novērtējuši kā ļoti viegli vai viegli pieejamu alkoholisko dzērienu.

Pēc jauniešu domām, sidrs ir tieši tikpat viegli pieejams kā alus. Par salīdzinoši grūtāk pieejamiem jaunieši uzskata alkoholiskos kokteiļus, vīnu un stipros alkoholiskos dzērienus, norādīja eksperte.

ESPAD pētījums liecina, ka sidru vairāk lieto jaunas meitenes, bet zēni ir iecienījuši alu. Tāpat pēdējo 30 dienu laikā sidru ir lietojuši 42% meiteņu un 33% zēnu, skaidroja Pelne.

«Alkohola lietošana sieviešu vidū un tā radītās sekas ir aktuāls jautājums Latvijā, bet, ja būtiski palielinās meiteņu iecienītā sidra pieejamība, tas var izraisīt vēl papildu problēmas arī nākotnē,» sacīja SPKC eksperte.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīšanai pirmajā lasījuma konceptuāli atbalstīja likuma izmaiņas par akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.jūlija.

Likumprojekts paredz, ka akcīzes nodoklis vīnam varētu pieaugt par 9,3%, raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% - arī par 9,3%, bet raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% akcīzes nodokļa likme varētu samazināties par 45,3%.

Akcīzes nodoklis alum varētu tikt palielināts par 22,6%, starpproduktiem atkarībā no spirta satura akcīzes nodoklis varētu pieaugt par 9,3% un 10,4%, bet spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem - par 1,7%.

Pie raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% var attiecināt sidru, savukārt, piemēram, pie starpproduktiem - dažādus kokteiļus, kuriem pievienotais alkohols nav radies raudzēšanas procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu