«3+Ģimenes kartes» izsniegtas 11 000 ģimeņu; nepieciešami € 27 000

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Goda ģimenes apliecība jeb «3+Ģimenes kartes» izsniegta jau 11 245 personām, šodien Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē deputātiem stāstīja Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāvji.

Šādu karti var saņemt personas, kurām pašām vai kopā ar laulāto ir trīs vai vairāk bērnu. Karte dod iespēju saņemt atlaidi par vairāk nekā 130 uzņēmumu sniegtajiem pakalpojumiem un precēm. Tā kā uz kartes uzdrukāti gan īpašnieka vārds, gan viņa bērnu vārdi, tad arī atvases to var izmantot, esot bez vecākiem.

Kā stāstīja SIF pārstāvji, karti cilvēki visbiežāk izmanto grāmatu iegādei, kultūras iestādēs, kā arī iegādājoties apģērbu, apavus un degvielu. Tāpat cilvēki atlaides ar šo karti izvēlas saņemt par bērnu aprūpes piederumiem, saņemot pakalpojumus interešu izglītības un atpūtas centros, veselības aprūpes sektorā, par sadzīves pakalpojumiem, kā arī iegādājoties sporta preces.

Tāpat SIF ir izveidojis portālu daudzbērnu ģimenēm «godagimene.lv». Portālā cilvēkiem ir iespēja pieteikties, lai saņemtu karti. Kā liecina SIF informācija, portālam ir vairāk nekā 16 000 unikālu apmeklētāju mēnesī.

SIF veiktā aptauja 2014.gada nogalē liecina, ka teju 73% karšu īpašnieku to vērtē pozitīvi, bet teju 23% - vairāk pozitīvi nekā negatīvi.

Šo karti, izdarot grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nākotnē varētu atzīt kā oficiālu statusa apliecinošu dokumentu.

Tā kā «3+Ģimenes karte» vēl ir pilotprojekta stadijā, to nākamgad plānots attīstīt un uzlabot. SIF paredz, ka no jauno politikas iniciatīvu pieejamā finansējuma nākamajos gados kartes un portāla uzturēšanai un attīstīšanai gadā būs nepieciešami 27 000 līdz 28 000 eiro.

SIF pārstāvji arī norādīja, ka vairāk jāpiesaista tieši reģionu uzņēmumi, jo ne visi ģimenes karšu īpašnieki brauc preces iegādāties un pakalpojumus saņemt Rīgā. Pie tā plānots strādāt.

Kā klātesošajiem sacīja deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), lai iegūtu lielāku skaidrību, cik lielu finansējumu šī projekta attīstīšanai nepieciešams piesaistīt, būtu jāsaprot, cik lielus finanšu līdzekļus daudzbērnu ģimenēm izdodas mēnesī ietaupīt, izmantojot karti. Ietaupījumu varētu noskaidrot, piesaistot dažas daudzbērnu ģimenes, kuras tad arī uzrādītu, cik mēnesī izdevies ietaupīt.

Viņš arī uzsvēra, ka nepieciešams sazināties ar Kultūras un Satiksmes ministrijām, lai saprastu, kur vēl varētu sniegt atlaides daudzbērnu ģimenēm. Satiksmes ministrija, piemēram, varētu nodrošināt atlaides AS «Pasažieru vilcienā».

Tāpat viņš pieļāva, ka kartes izmantotāju skaits nākotnē varētu tikt paplašināts, pieļaujot, ka, piemēram, vecākiem, kuri izaudzinājuši piecus un vairāk bērnus, šis statuss varētu tikt saglabāts uz mūžu, ne tikai līdz bērnu pilngadībai.

Labklājības ministrijas pārstāve arī vēlējās noskaidrot, kāpēc ģimenes karti nevar saņemt ģimenes, kur, piemēram, vienam vecākam ir viens bērns, bet otram ir divi, bet viņi nav precēti. Parādnieks norādīja, ka šādi cilvēki tiek motivēti «sakārtot attiecības» juridiski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu