Saeimā nenoraida Marihuānas dekriminalizācijas iniciatīvu; vēlas viedokļus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lai lemtu par marihuānas dekriminalizāciju, ir jāuzklausa ekspertu viedoklis no veselības sektora un Iekšlietu ministrijas, šodien lēma Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Kaut arī deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) aicināja šo iniciatīvu «nocirst saknē», to noraidot jau šodien. «Mums ir jādod skaidrs signāls sabiedrībai, ka mēs šādus eksperimentus ar saviem cilvēkiem, saviem bērniem nevēlamies veikt,» norādīja Dzintars. Deputāti izlēma atbalstīt komisijas priekšsēdētāja Vitālija Orlova («Saskaņa») priekšlikumu uzklausīt veselības nozares pārstāvju viedokli, kā arī Iekšlietu ministrijas teikto.

Deputāti savos komentāros par iniciatīvu pozitīvi vērtēja tikai jauniešu aktivitāti. Lielākoties izskanēja negatīvi komentāri.

Partijas «No sirds Latvijai» deputāti Aivars Meija un Gunārs Kūtris pauda, ka šai iniciatīvai vieta būtu Veselības ministrijā. Meija norādīja, ka vienīgais «cerību stars» iniciatīvai varētu būt marihuānas lietošanas atļaušana ļoti slimiem cilvēkiem ārstu kontrolē. Kūtris uzteica iniciatīvas pārstāvju uzdrīkstēšanos vākt parakstus Latvijas situācijā, kur marihuānas dekriminalizācija esot absurda.

Deputāts Aldis Adamovičs (V) pauda šaubas par iniciatīvas iesniedzēju argumentu pamatotību. Iniciatīvas pārstāvji gan norādīja, ka interneta vietnē «100argumenti.lv», kur izklāstīti argumenti par labu marihuānas dekriminalizācijai, katram argumentam ir atsauces.

Deputāts Jānis Vucāns (ZZS) vērsa klātesošo uzmanību, ka lielākā daļa iniciatīvas parakstītāju vietnē «Manabalss.lv» ir jaunieši vecumā no 16-18 gadiem. Lai gan 16 gadus veciem jauniešiem ir tiesības iesniegt iniciatīvas, pēc Vucāna domām, šajā gadījumā šo iespēju nevajadzētu ņemt vērā.

Arī deputāts Andris Siliņš (ZZS), pārstāvot Latvijas seniorus, norādīja, ka, ja jautājums nonāks līdz balsošanai, tad viņš balsos «pret». Seniori uzskata, ka ievazāt jaunu atkarību ir pilnīgi nepieļaujami.

Platformas «Manabalss.lv» vadītāja Madara Peipiņa aicināja deputātus nenoraidīt iniciatīvu, balstoties dažādos priekšstatos un signālos, bet dot vietu argumentētai, uz faktiem balstītai sarunai. 

Iniciatīvas virzītāji uzskata, ka dekriminalizācijai būtu jāsagatavo gan citas sfēras, gan sabiedrība. Pēc viņu aplēsēm, ātrākais, kad dekriminalizāciju varētu īstenot, būtu šī gada oktobrī.

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien sāka vērtēt iedzīvotāju iniciatīvu par marihuānas dekriminalizāciju.

Iepriekš visus 10 373 parakstus par šo iniciatīvu pārbaudīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), norādot, ka 252 parakstītāju personu kodi neatbilst parakstītāja statusam, viens personas kods ir nekorekts, bet vēl trīs personu kodi nav identificēti, jo nav Latvijas piešķirtie. Tāpat tiek norādīts, ka 748 parakstītāji nav sasnieguši 18 gadu vecumu.

Sabiedrības iniciatīva portālā «Manabalss.lv» tika ievietota 2012.gada 23.janvārī.

Iniciatīvas pieteicēji aicina pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai 18 gadu vecumu sasniegušām personām par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apjomos nedraudētu sods un par lietošanu sabiedriskā vietā draudētu tikai administratīvais sods.

Pēc iniciatīvas pārstāvja Donata Blaževiča domām, dekriminalizācija ir efektīvākais veids, kā risināt narkotiku problēmas sabiedrībā, turklāt šo veidu rekomendējot arī Pasaules Veselības organizācija.

«Kopumā ir veikti vairāk nekā 20 000 pētījumu par marihuānu. Daudzos no šiem pētījumiem ir atklājies, ka marihuānai ir ļoti plašs medicīnisks pielietojums un milzīgs potenciāls gan dažādu vieglu saslimšanu, gan ļoti smagu slimību ārstēšanā. Šādu daudzpusību skaidro ar to, ka marihuāna stimulē kanabinoīdu receptorus (CB1, CB2), kas ir atrodami cilvēka ķermenī. Šie receptori ir daļa no, iespējams, svarīgākās fizioloģiskās sistēmas cilvēka ķermenī - endokanabinoīdu sistēmas, kas pamatā atbild par cilvēka veselības uzturēšanu, tostarp arī imūnsistēmas regulēšanu un līdzsvarošanu,» stāsta Blaževičs.

Iniciatīvas autors ir Āris Ābele, kurš patlaban no tās tālākas virzīšanas atteicies.

Līdz šim deputāti pauduši galvenokārt skeptisku attieksmi pret šo iniciatīvu. Arī Latvijā praktizējošie farmaceiti asi iebilst pret mēģinājumiem legalizēt vai citā veidā atvieglot brīvu narkotisko vielu apriti valstī, turklāt šādas publiskas iniciatīvas virzīšana uz Saeimu saasina jauniešu interesi par vieglajām narkotikām, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Alla Čudovska.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu