VID nanotehnoloģisko mazgāšanas līdzekļu darījumu RS atzinis par nenotikušu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) «Rīgas satiksmes» (RS) darījumu ar nanotehnoloģiskajiem mazgāšanas līdzekļiem atzinis par nenotikušu, kādēļ pašvaldības uzņēmumam draud 100 000 eiro liels uzrēķins, ziņoja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Gada sākumā raidījums ziņoja par shēmu RS, kad īpašu tīrīšanas līdzekļu vietā, uzņēmumam piegādāts ūdens, bet pašvaldības uzņēmuma samaksātā nauda sadalīta starp shēmā iesaistītām personām.

RS veica savu izmeklēšanu un pārkāpumus nekonstatēja. Pašvaldības uzņēmuma vadībai vēl ir divas nedēļas laika jaunu pierādījumu iesniegšanai VID.

TV3 vēstīja, ka VID neviens nav spējis sniegt ticamus pierādījumus, ka dārgie tīrīšanas līdzekļi pirkti un nogādāti RS. Tādēļ, visdrīzāk, «Rīgas satiksmei» nāksies valsts budžetā atmaksāt nodokļus - 100 tūkstoš eiro un, iespējams, izmeklēšanu sāks Finanšu policija.

«Nekā personīga» izpētījis, ka 2012.gadā «Rīgas satiksmē» izlēma, ka sabiedriskā transporta sakopšanā jāizmanto dārga nanoķīmija. Pašvaldības uzņēmums izsludināja konkursu un uzņēmēji Vita Baurovska un Aleksandrs Beskorovainijs noorganizēja, ka publiski neizziņotā cenu aptaujā uzvarēja iepriekš sarunāta celtniecības firma «MJ Patneri». Bija vienošanās, ka preci sagādās, komplektēs un uz «Rīgas satiksmi» nogādās Baurovskas firmas «Vialeks» un «HRM», bet «MJ Partneri» parakstīs grāmatvedības dokumentus.

Pēc raidījuma vārdiem, sākumā viss ritēja gludi, MJ partneru kontā 2013.gadā pašvaldības uzņēmums ieskaitīja turpat 400 tūkstošus eiro, celtnieki paturēja 3% un naudu tālāk aizskaitīja firmām. Problēmas sākās, kad VID radās aizdomas par krāpšanos ar nodokļiem.

«Nekā personīga» informēja, ka VID prasīja ziņas gan Vācijā, gan Austrijā, kur noskaidroja, ka nanoķīmija uz Latviju nemaz nav sūtīta. VID arī izsekojis naudas plūsmai, kur palikusi RS maksātā nauda. Latvijas firmas vairākus simtus tūkstošus skaitījušas tālāk uz ārzonu firmu kontiem Honkongas un Ķīnas bankās. Pēc Baurovskas ziņām, nauda no turienes izņemta un atnākusi atpakaļ uz Rīgu, kur to sadalījušas kādas par apdrošinātājiem sauktas personas, ziņoja TV3 raidījums.

VID guvis pārliecinošus pierādījumus, ka nanotehnoloģisko ķīmijas preču darījums uzskatāms par nenotikušu. Jūnija sākumā VID atcēla uzrēķinu MJ partnerim. Iepriekš VID paļāvās uz pašvaldības uzņēmuma teikto, ka prece ir saņemta, tagad pārbaudē gūts apstiprinājums pretējam. RS draud 100 tūkstoš eiro liels uzrēķins, vēstīja raidījums.

Jau ziņots, ka šogad saistībā ar Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma RS nanotehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transporta līdzekļu tīrīšanai un apstrādei no uzņēmuma «MJ Partneri» uzsākts arī kriminālprocess.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu