Biedrību amatpersonām vajadzētu zināt latviešu valodu C1 līmenī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Biedrību un nodibinājumu amatpersonām rosina noteikt prasību pārvaldīt latviešu valodu C1 līmenī, pastāstīja Latvijas Juristu apvienības (LJA) pārstāve Barba Girgensone.

Ministru kabineta (MK) sadarbības memoranda īstenošanas padomē trešdien tika skatīta LJA iniciatīva par šādas prasības noteikšanu. Pagaidām iniciatīva tika atstāta bez tālākas virzības, bet kā pastāstīja Girgensone, tiks veidota darba grupa, lai apzinātu dažādus viedokļus šajā jautājumā. Viņa piebilda, ka atbalstu iniciatīvai izteicis MK.

Girgensone paskaidroja, ka Latvijā strādā vairākas profesionālās apvienības, kas sertificē, piemēram, ārstus, vai būvinženierus. «Kā šo NVO, vai apvienību amatpersonas var komunicēt un, piemēram, veidot atzinumus un tamlīdzīgi, nezinot latviešu valodu?» viņa vaicāja, norādot uz valsts valodas diskriminēšanas iespējamību.

Valsts izglītības satura centrs klasificē C1 latviešu valodas prasmes līmenī kā augstākā līmeņa pirmo pakāpi – persona spēj brīvi sarunāties, pietiekami izvērsti izteikt un pamatot savu viedokli par dažādām tēmām, lasa un saprot dažāda satura un sarežģītības tekstus, spēj uzrakstīt dažādus lietišķos rakstus, piemēram, ieteikumus, raksturojumus, oficiālas vēstules, kā arī citus tekstus, bez grūtībām uztver un saprot dabiskā un raitā tempā runātus atšķirīgas struktūras tekstus par dažādām tēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu