Jaunā valdība plāno nodrošināt plašāku NBS klātbūtni valsts austrumu reģionā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvija plāno stiprināt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kaujas gatavību un plašāku klātbūtni valsts austrumu reģionā , teikts aģentūras BNS rīcībā esošajā topošās Māra Kučinska (ZZS) valdības deklarācijas projektā.

Jaunā valdība turpinās veltīt uzmanību Valsts aizsardzības spēju stiprināšanai, nodrošinot aizsardzības nozares finansejumu līdz 1,7% no IKP 2017.gadā un 2% no IKP 2018.gadā. Paredzēts, ka no aizsardzības budžeta 20% tiks atvēlēti investīcijām, bet ne vairak kā 50% - personāla izdevumiem.

Kučinska valdība apņemas uzlabot Latvijas pašaizsardzības spējas, stiprinot NBS kaujas gatavību un reaģēšanas un kaujas spējas, kā arī plašāku klātbūtni Latvijas austrumu reģionā.

Valdība stiprinās Zemessardzes (ZS) kapacitāti un lomu valsts aizsardzībā, attīstot tās kaujas un reaģēšanas spējas, modernizējot ZS ekipējumu un palielinot rekrutēto zemessargu skaitu, kā arī meklējot ekonomiskos stimulus uzņēmējiem, kas nodrošina savu darbinieku regulāru piedalīšanos Zemessardzes mācībās. Tāpat iecerēts atbalstīt jauniešu izglītošanu par valsts aizsardzību un stiprināt Jaunsardzes kustību, padarot to pieejamu Latvijas skolu jaunatnei un turpināt palielināt tās vienību skaitu.

Latvija turpinās līdzdarboties NATO kolektīvās aizsardzības sistēmas stiprināšanas pasākumos, nodrošinot uzņemošās valsts atbalstu sabiedroto spēku klātbūtnei Latvijas teritorijā, paplašinot sabiedroto spēju uzņemšanai nepieciešamo infrastruktūru un apmācību iespējas, kā arī piedaloties starptautiskajās mācībās, misijās un operācijās.

Topošās valdības deklarācijā pausta apņemšanās izveidot nacionālo militāri-industriālo bāzi NBS un ZS uzturēšanas un apgādes vajadzībām, izmantojot vietējās tautsaimniecības un zinātnes potenciālu, kā arī nodrošināt Latvijas uzņēmumu iesaisti NATO piegādes ķēdēs un ES līmeņa atbalsta programmās.

Kučinska valdība apņēmusies sniegt arī ieguldījumu Eiropas un globālajā drošībā, piedaloties un atbalstot cīņu ar terorismu, novēršot hibrīdo apdraudējumu, stiprinot robežu drošību, kiberdrošību un stratēģiskās komunikācijas jomas.

Jau vēstīts, ka Nacionālā apvienība (NA) ar premjera amata kandidātu Kučinski jaunās valdības deklarācijas punktus par bēgļiem saskaņos līdz pirmdienai. Koalīcijas partneri trešdienas vakarā beidza teju visu darbu pie jaunās valdības deklarācijas izveides, tomēr Kučinskim vēl ar NA ir jāvienojas par nākamā Ministru kabineta rīcību saistībā ar patvēruma meklētāju uzņemšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu