Ceturtdien patvēruma meklētājiem no Eritrejas un Sīrijas sāks mācīt latviešu valodu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau ceturtdien sešiem patvēruma meklētājiem no Eritrejas un Sīrijas, kas Latvijā ir pirmās Eiropas Savienības (ES) pārvietošanas programmas ietvaros atbraukušās personas, sāks mācīt latviešu valodu.

Personas ieradās Latvijā vēlā piektdienas vakarā un patlaban atrodas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos, gaidot bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu, un šis process varētu aizņemt trīs mēnešus.

Latviešu valodas aģentūras metodiķe pedagoģijas zinātņu doktore Ērika Pičukāne stāstīja, ka valodas apmācība notiks visiem kopā un ģimenes netiks dalītas.

«Pirms A līmenis ir cilvēkam, kas nekad latviešu valodu nav dzirdējis, viņš varbūt nezina latīņu alfabētu, viņiem ir pilnīgi cita burtu sistēma, tāpēc ar viņiem ir jāstrādā citādi,» stāstīja speciāliste.

Nulles līmenim tiekot izstrādāti jauni mācību materiāli, vadoties no pieredzes, kas gūta iepriekš pilotprojekta laikā. «Mūsu pedagogi ir daudz strādājuši ar ķīniešiem, trešo valstu pilsoņiem, regulāri tiekamies ar pedagogiem, izrunājam, ko un kā labāk darīt,» stāsta aģentūras pārstāve.

120 stundu jeb trīs mēnešu garā latviešu valodas kursa mērķis ir panākt, lai cilvēks justos droši, un nepieciešamības gadījumā varētu par sevi pateikt vienkāršākās lietas.

«Mūsu mērķis būtu, lai cilvēks šeit justos droši. Piemēram, lai viņš varētu pateikt, kas viņš ir, kā viņu sauc, no kurienes viņš ir. Svarīgi ir iemācīt šīs lietas. Ja cilvēkam ir angļu valoda, skaidrs, ka viņš viegli apgūs, bet, ja viņš nav dzirdējis nekādu citu valodu, izņemot savu dzimto, viņš daudz mazāk varēs apgūt. Tas ir ļoti individuāli,» stāsta Pičukāne. Pedagogi pamanījuši, ka arābu valodā runājošajiem, runājot latviski, gandrīz neesot akcenta, viņiem latviešu valodas skaņas esot vieglāk izrunāt nekā citiem.

Pēc bēgļa statusa iegūšanas latviešu valodu varēšot turpināt mācīties Nodarbinātības valsts aģentūras piedāvātajos kursos.

Jau ziņots, ka piektdienas vakarā uz Latviju pārvietotas divas ģimenes - no Sīrijas un Eritrejas, tai skaitā divi pirmskolas vecuma bērni. Pēc Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes stāstītā visiem patvēruma meklētājiem esot profesionāla izglītība: viens vīrietis esot drēbnieks-dizainers, otrs specializējies viesnīcu sfērā. Savukārt sievietes esot friziere un medmāsa.

Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā Latvijā divu gadu laikā uzņemot līdz 776 patvēruma meklētājus.

Eksperti iepriekš uzsvēra, ka latviešu valodas apguve patvēruma meklētājiem būtu jānodrošina jau no pirmās ierašanās dienas. Latviešu valodas aģentūras kurss patvēruma meklētājiem tiek finansēts par Eiropas Savienības fonda finansējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu