Lielbritānijas pašvaldību vēlēšanās leiboristi zaudē savas pozīcijas

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinoties balsu skaitīšanai pēc ceturtdien Lielbritānijā notikušajām pašvaldību un reģionālajām vēlēšanām, šķiet, ka leiboristi Anglijā nav cietuši tik lielus zaudējumus, kā tika prognozēts, un saglabājuši kontroli pār svarīgākajām municipālajām padomēm.

Tajā pašā laikā savas pozīcijas Anglijas municipālajās padomēs saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem nostiprinājuši gan toriji, gan liberāldemokrāti, gan eiroskeptiķu Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP).

Taču Skotijā leiboristi, šķiet, spējuši iegūt tikai trešo lielāko pārstāvniecību reģionālajā parlamentā, un viņus apsteiguši konservatīvie.

Kā jau bija sagaidāms, Skotijā uzvarējusi Skotu Nacionālā partija (SNP), kas, domājams, vēl vairāk nostiprinājusi savas pozīcijas. Uz leiboristu rēķina savu pārstāvniecību palielinājusi arī Liberāldemokrātiskā partija.

Tikmēr UKIP labi klājies Velsā, kur leiboristi gan saglabājuši lielāko pārstāvniecību reģionālajā parlamentā, taču, šķiet, pirmo reizi zaudējuši absolūto vairākumu.

Otrajā vietā Velsā ierindojusies velsiešu nacionālistu partija «Plaid Cymru», ar kuru, domājams, leiboristiem nāksies uzsākt pazemojošas koalīcijas sarunas.

Tikmēr pirmie balsu skaitīšanas rezultāti Ziemeļīrijā gaidāmi tikai piektdienas pēcpusdienā.

Uz balsošanas rezultātiem nāksies vēl gaidīt arī Londonā, kas varētu sniegt zināmu mierinājumu leiboristiem, jo saskaņā ar aptaujām, kas tika veiktas vēlēšanu priekšvakarā, partijas kandidāts Sadiks Hans varētu pārspēt premjerministra Deivida Kamerona vadīto toriju pārstāvi Zaku Goldsmitu, kļūstot par pirmo musulmani Apvienotās Karalistes galvaspilsētas vadītāja krēslā.

Kā ziņots, līdz ar municipālo padomju un mēru vēlēšanām, kas ceturtdien notika vairumā Anglijas pašvaldību, tostarp Londonā, Liverpūlē, Solfordā un Bristolē, notika arī reģionālo parlamentu vēlēšanas Skotijā, Velsā un Ziemeļīrijā, bet Anglijā un Velsā tika izraudzīti arī policijas un noziedzības komisāri.

Papildus notika arī divas starpvēlēšanas, kurās norisinājās cīņa par vietām parlamenta apakšpalātā. Abas deputātu vietas, no kurām viena pienākas Šefīldai, bet otra Dienvidvelsai, līdz šim ieņēma opozīcijā esošo leiboristu pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu