Baltijas valstīs un Polijā izvietos četras NATO kaujas grupas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien Briselē, tiekoties NATO valstu aizsardzības ministriem, NATO vadība pieņēmusi lēmumu par četru NATO kaujas grupu izveidošanu un izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Pa vienai kaujas grupai tiks izvietots katrā no trim Baltijas valstīm, savukārt vēl viena kaujas grupu izvietos Polijā. Lēmumi par konkrētu valstu iesaisti šajās kaujas grupās vēl tiks pieņemti sadarbībā ar sabiedrotajiem.

Latvijas aizsardzības resors uzsver, ka viena no galvenajām prioritātēm šajā un nākamajos gados Latvijai būs uzņemošās valsts atbalsta nodrošināšana, apliecinot Latvijas apņemšanos un spēju nodrošināt nepieciešamos elementus, lai sabiedrotie karavīri varētu uzturēties mūsu valstī.

Aizsardzības ministrs Raimonds

Bergmanis (ZZS) uzsvēra, ka šis ir vēsturisks brīdis. «Sabiedroto klātbūtne Latvijā, stiprinot aizsardzību un drošību, turpmāk būs ikdiena,» secināja ministrs.

Politiķis atzina, ka gaidāmais NATO samits Varšavā notiks laikā, kad alianses drošība piedzīvo vairākus izaicinājumus. Lai stātos pretim izaicinājumiem, NATO ir pieņēmusi nepieciešamos lēmumus, lai aizsargātu ikvienu dalībvalsti.

«Izvietojot četras kaujas grupas, pirmkārt, tas ir kārtējais alianses solidaritātes un vienotības apliecinājums, otrkārt, tā ir potenciālā agresora atturēšana, treškārt, tas ikdienā ļaus mūsu un sabiedroto spēkiem pilnveidot savstarpējo savietojamību,» uzvēra Bergmanis, piebilstot, ka Krievijas radītie izaicinājumi alianses drošībai ir ilgtermiņā, tāpēc izvietotās kaujas grupas četrās alianses dalībvalstīs būs tik ilgi, kamēr būs tāda nepieciešamība.

Aizsardzības ministrs piebilda, ka Latvija novērtēs jebkura sabiedrotā apņemšanos izvietot savus spēkus mūsu valstī.

Jau vēstīts, ka šī gada 8.jūlijā un 9.jūlijā Varšavā notiks NATO samits, kurā piedalīsies alianses valstu un valdību vadītāji. Būtiskāko samitā apspriežamo jautājumu vidū būs alianses spēju stiprināšana, pielāgojoties pastāvošajai drošības videi, alianses iesaiste Afganistānā, kā arī Eiropas un Ziemeļamerikas sadarbības sekmēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu