Rinkēvičs: NATO dalībvalstis pildīs 5.pantā noteikto neatkarīgi no politiķu izteikumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

ASV, kā arī citas NATO dalībvalstis pildīs alianses līguma 5.pantā noteiktās saistības neatkarīgi no politiķu izteikumiem, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs («Vienotība»).

«ASV vai kāda cita NATO dalībvalsts pildīs saistības gadījumā, ja tādas iestāsies 5.panta kontekstā, neatkarīgi no tā, kāds izteikums kādā vai citā laikā ir bijis,» uzsvēra ministrs.

Viņš aicināja nejaukties ASV priekšvēlēšanu debatēs, kurās Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta amatam Donalds Tramps bija paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija.

«Latvija vienmēr ir ļoti nopietni uztvērusi gan savas saistības NATO ietvaros, gan savu sabiedroto saistības. Mēs vienmēr tās esam pildījuši. Mēs esam piedalījušies starptautiskās operācijas un turpināsim pildīt to, un paļaujamies, ka arī citas sabiedroto valstis, visas mūsu 27 NATO sabiedrotās valstis, tikpat nopietni izturas pret savām saistībām,» teica Rinkēvičs.

Ministrs piebilda, ka Latvijai vajadzētu paātrināt aizsardzības spēju stiprināšanu valstī, pēc iespējas ātrāk sasniedzot 2% atvēlēšanu no iekšzemes kopprodukta. «Mūsu pašu uzdevums izdarīt visu, lai mūsu bruņoto spējas būtu adekvātas,» norādīja Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka Tramps intervijā laikrakstam «The New York Times» Ohaio štata Klīvlendas pilsētā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis «ir izpildījušas savas saistības pret mums».

Viņš teica, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē. Tramps vēlreiz uzsvēra savu stingrās līnijas nacionālista pieeju, sakot, ka viņš piespiedīs citas NATO valstis uzņemties daļu no aizsardzības izdevumiem, kurus gadu desmitiem segušas ASV, atcels līgumus, kurus uzskata par nelabvēlīgiem ASV, un mainīs ASV partnera definīciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu