Par Zemessardzes formas tērpa nelikumīgu valkāšanu draudēs € 400 sods

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par Zemessardzes karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju nelikumīgu valkāšanu varēs piespriest līdz 400 eiro lielu naudas sodu, liecina grozījumi vairākos likumprojektos, kurus ceturtdien, 8.septembrī, plānots izsludināt valsts sekretāru sanāksmē.

Likumprojektu anotācijās norādīts, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz personas administratīvo atbildību par karavīra formas tērpa, atšķirības zīmju un zīmotņu izgatavošanas prettiesisku pasūtīšanu. Sankcija par šo pārkāpumu ir naudas sods līdz 210 eiro, bet, ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvas sodīšanas, tad - naudas sods līdz 350 eiro.

Izvērtējot kodeksā ietvertā pārkāpuma sastāva tvērumu, konstatēts, ka ar to nepietiek, lai atturētu personu gan no karavīra formas tērpa, gan atšķirības zīmju, tostarp Zemessardzes atšķirības zīmju, nelikumīgas valkāšanas un aprites.

Zemessardzes likums nosaka zemessarga (bijušā zemessarga) ekskluzīvās tiesības valkāt karavīra formas tērpu ar atšķirības zīmēm, tostarp Zemessardzes atšķirības zīmēm. Tādējādi karavīra formas tērps un atšķirības zīmes, tostarp Zemessardzes atšķirības zīmes, pozicionē personu kā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvi, kas tiesīgs veikt valstiski svarīgus Latvijas Zemessardzes likumā noteiktos uzdevumus.

Līdz ar to personas, kurām likums nav piešķīris tiesības valkāt karavīra formas tērpu un nēsāt NBS atšķirības zīmes, tostarp Zemessardzes atšķirības zīmes, nav tiesīgas to darīt. Arī zemessargs (bijušais zemessargs) ir tiesīgs valkāt karavīra formas tērpu ar atšķirības zīmēm tikai tādās situācijās un veidos, kādos to nosaka tiesību akti.

Aizsardzības ministrija vērš uzmanību arī uz to, ka kopš 2014.gada Eiropā pastāv hibrīdkara draudi un viens no to izpausmes veidiem ir informatīvie pasākumi ar mērķi maldināt politiskus un militārus līderus, kā arī sabiedrību. Piemēram, kamuflētos tērpos tērptu cilvēku izmantošana maldinošo vai valsts drošību apdraudošo darbību veikšanā.

Tādējādi, valkājot karavīra formas tērpu, to sastāvdaļas vai atšķirības zīmes NBS nepiederošām personām, ārvalstis, Latvijas sabiedrība un valsts varas iestādes tiktu maldinātas par šo personu piederību NBS, par šīs personas tiesībām veikt Latvijas Zemessardzes likumā noteiktos valstiski svarīgus uzdevumus, kas var apdraudēt šo uzdevumu izpildi.

Turklāt pārkāpēja ar zemessarga statusu nesavienojamā rīcība var kaitēt NBS tēlam sabiedrībā. Karavīru formas tērpa un atšķirības zīmju prettiesiska aprite var būt priekšnoteikums turpmākai prettiesiskai karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju, tostarp Zemessardzes atšķirības zīmju, lietošanai.

Ņemot vērā, ka karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju, tostarp Zemessardzes atšķirības zīmju, prettiesiskai izmantošanai var būt smagas sekas, jāpaplašina situāciju loks, kādās valsts paredz sodu par nelikumīgām darbībām ar karavīra formas tērpu, tā sastāvdaļām vai atšķirības zīmēm, tostarp Zemessardzes atšķirības zīmēm, kā arī jāpalielina sankcijas līdz maksimāli iespējamiem apmēriem, uzskata ministrija.

Tādējādi ar likumprojektu paredzēts Latvijas noteikt administratīvo atbildību par Zemessardzes atšķirības zīmju prettiesisku apriti – pasūtīšanu, izgatavošanu, iegādi vai izplatīšanu, piemērojot par šo pārkāpumu naudas sodu fiziskajām personām līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām līdz četrtūkstoš naudas soda vienībām. Tāpat paredzēts noteikt administratīvo atbildību par Zemessardzes atšķirības zīmju prettiesisku valkāšanu, piemērojot par to naudas sodu līdz četrsimt naudas soda vienībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu