Par iniciatīvu veselības aprūpei nākamgad atvēlēt 12% portālā «Manabalss.lv» parakstījušies 173 cilvēki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Par Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas «Sustento» platformā «Manabalss.lv» ievietoto iniciatīvu, lai veselības aprūpei finansējums nākamgad tiktu paredzēts 12% apmērā no visiem valdības budžeta izdevumiem, pagaidām parakstījušies 173 cilvēki, liecina informācija «Manabalss.lv» mājaslapā.

Kā norāda «Sustento» valdes priekšsēdētāja Gunta Anča, akcijas mērķis ir likt valdībai aizdomāties par lēni mirstošo veselības aprūpes nozari - milzīgajām pacientu rindām pie speciālistiem, ierobežoto pieeju izmeklējumiem un plānveida operācijām, valsts apmaksāto medikamentu trūkumu un citām smagām problēmām, kas vairo iedzīvotāju izmisumu un grauj cilvēku ticību valstij kopumā.

Arī Pasaules Veselības organizācija ir norādījusi, ka veselības aprūpes finansējumam aktuālo vajadzību segšanai Latvijā jābūt vismaz 12% no valsts kopējiem budžeta izdevumiem, taču patlaban tas ir tikai 9,8%, norāda iniciatīvas autori.

«Manabalss.lv» savāktos parakstus «Sustento» plāno iesniegt Ministru kabinetā dienā, kad valdība lems par veselības finansējumu nākamajam gadam.

Iniciatīva portālā ievietota pirms nepilnām divām nedēļām.

Jau vēstīts, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība šodien pie Saeimas nama rīko protesta akciju nolūkā panākt lielāku finansējumu veselības aprūpei.

Mediķi ir gatavi protestēt, jo pagaidām nav panākts finansējuma pieaugums veselības aprūpei līdz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP) nākamajam gadam. Kā norādīja mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, šobrīd nozarei 2017.gada budžeta projektā kopā ar visiem celtniecības darbiem tiek plānoti 834,5 miljoni eiro, kas nozīmē, ka līdz 3,25% no IKP pietrūkst vēl 23,5 miljonu eiro. Tāpat nav paredzēts, ka 2020.gadā veselībai jāatvēl 4% no IKP, kā arī nākamgad nav paredzēts pieaugums mediķu algām.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu