Lūdz premjeram likt Streļčenokam atmaksāt valstij radītos zaudējumus € 50 000 apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniece Ilze Draveniece lūgusi premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) vērst regresa prasību pret KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku un citām amatpersonām, kuras ir atbildīgas par KNAB tiesvedībās radītajiem zaudējumiem vairāk kā 50 000 eiro apmērā.

Draveniece vēstulē Kučinskim norāda, ka jau 2015.gada martā nosūtījusi toreizējai Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) iesniegumu, kurā viņa informēta par Streļčenoka prettiesisko rīcību, atrodoties interešu konflikta situācijā, dienesta stāvokļa izmantošanu savās interesēs, tiesas spriedumu nepildīšanu un citu apzināti prettiesisku darbību veikšanu, kas radīs KNAB ievērojamus zaudējumus.

Draveniecei atbildēts, ka daļā par Streļčenoka atrašanos interešu konflikta situācijā KNAB priekšnieka rīcība tiks izvērtēta pēc lietas izskatīšanas tiesā. Par pārējiem Streļčenoka rīcības izvērtēšanas rezultātiem informāciju viņa nav saņēmusi.

Bijusī KNAB amatpersona atgādina, ka šogad 4.oktobrī stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums civillietā, ar kuru no KNAB par labu Draveniecei ir piedzīta vidējā izpeļņa 35 543 eiro par darba piespiedu kavējumu. Tāpat par šajā lietā pierādītām Streļčenoka darbībām trīs gadu garumā Draveniece ir cēlusi prasības tiesā pret KNAB par morālā kaitējuma atlīdzināšanu vairāk kā 30 000 eiro apmērā.

Dravenieces uzvarētajā lietā KNAB ir samaksājis valsts nodevu 3658 eiro apmērā, advokāta izdevumus 1000 eiro un ar lietas vešanu saistītos izdevumus 18,46 eiro. Papildus no KNAB par labu Draveniecei piedzītajai vidējai izpeļņai 35 543 eiro apmērā KNAB būs jāmaksā Draveniecei vidējā izpeļņa par laika periodu no 2015.gada 24.novembra līdz brīdim, kamēr KNAB izpildīs tiesas spriedumu un likuma prasības par viņas atjaunošanu amatā, kas veido zaudējumu summu KNAB vairāk kā 20 000 eiro apmērā.

Bijusī KNAB amatpersona atgādina, ka šogad stājās spēkā grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, ar kuriem likumdevējs noteica pienākumu KNAB veikt nodarbinātības tiesisko attiecību maiņu iestādē, proti, nodibināt ar KNAB amatpersonām un darbiniekiem valsts dienesta attiecības darba tiesisko attiecību vietā. Par šī likuma neievērošanu Administratīvā rajona tiesa šogad 21.septembrī ir ierosinājusi kārtējo tiesvedību pret KNAB pēc Dravenieces pieteikuma, kas radīs papildu zaudējumus valstij.

Bez KNAB tiesvedībās ar Dravenieci radītajiem zaudējumiem vairāk nekā 40 000 eiro apmērā, arī citu KNAB darbinieku tiesvedības pēdējo gadu laikā KNAB izmaksājušas jau vairāk kā 10 000 eiro no iestādes budžeta līdzekļiem.

«Turpmākie KNAB tiesvedības procesi ar darbiniekiem radīs valstij vēl lielākus zaudējumus, jo KNAB priekšniekam nav nekādas atbildības par savu prettiesisko rīcību. Tas rada būtisku kaitējumu valsts varai, pārvaldības kārtībai, ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, kā arī rada valstij būtiskus mantiskus zaudējumus,» vēstulē norāda Dravniece.

Šogad 18.oktobrī Ministru prezidents informēja sabiedrību, ka KNAB priekšnieks, sniedzot paskaidrojumus par zaudējumiem tiesas procesos ar darbiniekiem, norādījis tikai uz izmaksām, kuras saistītas ar darbiniekiem neizmaksāto atalgojumu.

Savukārt Draveniece vērš Kučinska uzmanību, ka KNAB ir sniedzis nepatiesu informāciju, jo saskaņā ar pēdējā laikā vairākiem spēkā esošajiem tiesu nolēmumiem papildus darbiniekiem neizmaksātajam atalgojumam vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā no KNAB papildus ir piedzīti advokāta izdevumi 2500 eiro, vairāk kā 1000 eiro tiesu izpildītāja izdevumi, apmēram 5000 eiro izdevumi tiesā, turklāt tiesa ir uzlikusi KNAB 70 eiro naudas sodu par procesuālo darbību neievērošanu tiesvedības laikā, kas ir nodarīti zaudējumi valstij.

«Ilgstoša valsts amatpersonu bezdarbība, situācijas nerisināšana KNAB, Streļčenoka patvaļas veicināšana ir radījusi pietiekamu pamatu vairākām personām vērsties ar prasībām pret valsti Eiropas Cilvēktiesību tiesā,» norāda Draveniece.

«KNAB nepatiesas informācijas sniegšana un Streļčenoka ilgstoša prettiesiska darbība norāda uz augstas valsts amatpersonas pieļauto patvaļu valsts pārvaldes iestādē, viņa mērķtiecīga darbība, ilgstoši dezorganizējot KNAB darbu, pretēji likumā noteiktajām prasībām izmantojot disciplinārvaru un darbojoties interešu konflikta situācijā, nav attaisnojama ne ar kādām neatkarības garantijām,» pauž Draveniece.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, Draveniece lūdz premjeru izvērtēt norādītos faktus par Streļčenoka rīcību, par valstij nodarītajiem zaudējumiem veikt dienesta izmeklēšanu un vērst regresa prasību pret KNAB priekšnieku un citām atbildīgajām amatpersonām, kuras ir atbildīgas par KNAB tiesvedībās radītajiem būtiskajiem zaudējumiem vairāk kā 50 000 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu