Atbildīgā komisija nav nobažījusies par Līdakas un Grīvas komercmediju pieredzes ietekmi darbā NEPLP

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas politiķiem nav bažu par Guntas Līdakas un Patrika Grīvas pašreizējās vai kādreizējās saistības ar elektroniskajiem komercmedijiem ietekmi uz viņu gaidāmo darbību Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP).

Jau vēstīts, ka komisija šodien nolēma apstiprināšanai Saeimā uz NEPLP locekļa amatiem virzīt bijušo valsts SIA «Latvijas Televīzija» programmu daļas satura redaktoru Ivaru Āboliņu, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektori Līdaku, producēšanas un mārketinga kompānijas «beach.lv» dibinātāju, producentu Grīvu un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzēja Ievu Beitiku.

Taujāts, vai Līdakas un Grīvas apstiprināšanas gadījumā neveidosies interešu konflikts saistībā ar viņu iepriekšējo vai pašreizējo saistību ar elektroniskajiem komercmedijiem, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāts Valters Dambe (ZZS) norādīja, ka pretendenti iztaujāšanas laikā ir apliecinājuši, ka tādas situācijas neveidosies.

Ņemot vērā, ka iesaistītās puses vēros NEPLP darbu, ja tiks konstatēta kāda nepieļaujama situācija, par to tiks ziņots komisijai, kura to vērtēs, skaidroja politiķis.

Dambe vērsa uzmanību, ka Latvijā, kurā ir tik maz iedzīvotāju, kaut kādas saites starp cilvēkiem un pārstāvētajām jomām būs vienmēr, un šāda veida «zemūdens akmeņus» var atrast ikvienam no kandidātiem, kas pieteicās konkursam.

Komisijas priekšsēdētājas vietnieks Boriss Cilevičs (S) norādīja, ka pašreizējiem kandidātiem pēc viņu apstiprināšanas amatā būs jāizvērtē, vai un cik daudz laika viņi varēs veltīt papildu darbiem. Tāpēc viņiem atbilstoši likuma nosacījumiem būs jāsakārto savas attiecības citās darbības jomā, lai tās netraucētu darbam NEPLP, norādīja politiķis.

Cilevičs pauda, ka NEPLP darbības pamatā jau ir iestrādāts zināms interešu konflikts, kad padome vienlaicīgi pārvalda sabiedriskos medijus, kā arī uzrauga komercmedijus. Teorētiski iespējamu interešu konfliktu saskatīšana varētu attiekties uz jebkuru no visiem profesionāļiem, kuri vēlētos kandidēt uz vietu padomē, jo nepieciešamā pieredze ir iegūta kādā medijiem, viņš norādīja.

Vaicāts, vai komisija uzraudzīs arī Līdakas un Grīvas pieņemtos lēmumus, Cilevičs atbildēja, ka komisija kopumā uzrauga elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomu un ka tās un NEPLP kompetence likumā ir nodalīta.

Abi politiķi pauda cerību, ka ar NEPLP jauno sastāvu veidosies labāka sadarbība nekā tā ir pašlaik.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu