Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas plāno vairākus desmitus kilometru garu žogu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Nelegālo imigrantu un citu pārkāpēju apturēšanai arī uz Latvijas un Baltkrievijas robežas tiks būvēts žogs, kas būs vismaz vairākus desmitus kilometru garš, pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

Šobrīd ir izsludināta iepirkuma procedūra par valsts robežas joslas gar Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanas tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzību. Piedāvājumu iesniegšanas termiņš ir līdz 20.martam, liecina informācija Nodrošinājuma valsts aģentūras mājaslapā.

Iepirkuma tehniskā specifikācija paredz, ka piegādātājam jāiesniedz vismaz trīs varianti žoga konstrukcijām. Tāpat specifikācija paredz, ka uz robežas plānots ierīkot kombinēto stiepļu un dzeloņstiepļu metāla žogu.

Specifikācija paredz, ka kombinēto stiepļu un dzeloņstiepļu metāla žogu būs jāierīko brīvās novērošanas zonā, ja to dabisku šķēršļu dēļ nav iespējams ierīkot robežzīmju novērošanas zonā. Žogam jābūt izgatavotam no metinātā metāla sieta ar plastikāta pārklājumu, kas piemērots rūpnieciskas nozīmes objektu, lidostu un militāro objektu iežogošanai. Žoga augstums plānots vismaz divi metri un tā augšdaļā būs pārkare ar cinkotu un ar pulverkrāsu pārklātu dzeloņstiepli.

Garbars skaidroja, ka saskaņā ar iepirkuma procedūru robežsardze ir izvirzījusi prasības robežas joslas projektētājam, un tikai projektētājs varēs aptuveni pateikt, cik izmaksātu robežas joslas, tostarp, žoga ierīkošana.

«Viņš pateiks cik un kādos posmos žogs maksās. Loģiski, ka mēs nebūvēsim vietās, kur tas maksās miljonu eiro, bet vietās kur lētāk un efektīvāk. Kad projekta tapšanas stadijā redzēsim, kur ar adekvātiem ieguldījumiem varēs sasniegt efektu, tad zināsim žoga kopējo garumu,» norādīja Garbars.

Viņš apliecināja, ka žogs uz robežas ar Baltkrieviju būs vairākus desmitus kilometru garš. Latvijas robeža ar šo valsti ir 176 kilometrus gara.

Šobrīd Valsts robežsardzei ir piešķirta nauda robežas joslas projektēšanai. «Projektētājs pateiks cik varētu izmaksāt robežas joslas ierīkošana, tad gatavosim atbilstošu ziņojumu un lūgsim atbilstošu finansējumu,» norādīja Garbars un piebilda, ka reālie robežjoslas iekārtošanas darbi varētu sākties 2018. vai 2019.gadā.

Nelegālo robežšķērsotāju apturēšanai uz Latvijas-Krievijas robežas līdz šim uzstādīts žogs aptuveni 23 kilometru garumā. Šīs robežjoslas ierīkošanas un izbūves darbi sākti 2015.gadā un tos plānots pabeigt 2019.gadā. Kopumā tuvākajos gados žoga izbūve atsevišķos posmos paredzēta 92 kilometru garumā. Latvijai ir 270 kilometru gara robeža ar Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu