Šogad angļu valodas eksāmenu varētu kārtot aptuveni 13,7 tūkstoši vidusskolēnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šogad centralizēto angļu valodas eksāmenu šonedēļ varētu kārtot aptuveni 13,7 tūkstoši vidusskolēnu. Centralizēto eksāmenu krievu valodā varētu kārtot nedaudz vairāk nekā trīs tūkstoši vidusskolēnu, TVNET pastāstīja Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Diāna Āboltiņa.

Āboltiņa akcentēja, ka tas ir provizoriskais skaits, jo tie ir tikai pieteikumi, precīzs skaits būs zināms tikai eksāmenu norises dienā. Viņa arī piebilda, ka parasti vidēji par 10% kārto mazāk nekā piesakās.

Lai saņemtu vidusskolas atestātu, jākārto četri eksāmeni: trīs valsts obligātie centralizētie eksāmeni (latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā) un viens eksāmens pēc brīvas izvēles (var izvēlēties arī vairākus). Skolēnu sasniegumi centralizētajos eksāmenos tiek izteikti procentuālajā novērtējumā (no 2013. gada). Iegūto vērtējumu ieraksta vispārējās vidējās izglītības sertifikātā, norādot kopējo procentuālo vērtējumu un procentuālo vērtējumu katrā eksāmena daļā. Eksāmenus vērtē 10 ballu skalā un par tajos iegūtajiem vērtējumiem sertifikātu neizsniedz.

Svešvalodu centralizēto eksāmena rezultātus izsaka Eiropā atzītos un valodu jomā plaši lietotos līmeņos: B1, B2 vai C1 līmenis. Skolēniem, kuru sniegums eksāmenā neatbildīs vismaz B1 līmeņa aprakstam, tiks norādīts tikai procentuālais kopvērtējums (5-39%). Svešvalodu prasmju līmeņiem atbilst šāda eksāmena procentuālā izpilde: B1 līmenis ir 40-69%, B2 līmenis ir 70-94%, C1 līmenis ir 95-100%.

Jau otro gadu 12. klases svešvalodas eksāmenu var aizstāt ar starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījumu. Taču skolēni pēc brīvas izvēles var kārtot arī abus - Valsts izglītības satura centra un starptautiskās testēšanas institūcijas svešvalodas eksāmenu. Jāievēro, ka atsevišķu starptautisko testēšanas institūciju dokumentā par iegūto vērtējumu pārbaudījumā ir norādīts derīguma termiņš, un tam ir jābūt derīgam paredzētā centralizētā svešvalodas eksāmena norises dienā. Par vēlmi eksāmenu aizstāt ar starptautiskas institūcijas pārbaudījumu jāraksta iesniegums skolas vadībai ne vēlāk kā mēnesi pirms svešvalodas eksāmena norises. Valsts centralizētie svešvalodas eksāmeni notiks 2017. gada martā.

Šogad centralizētais vācu valodas eksāmens ir tikai vienu dienu, tieši tāpat kā franču valodā.

Arī 2016./2017. mācību gadā tiks organizēts piloteksāmens fizikā, ķīmijā vai dabaszinībās (pēc izvēles) 12. klases skolēniem. Visi pilotprojekta eksāmeni notiks vienlaicīgi 2017. gada 12. aprīlī. Pēc eksāmenu norises izglītojamo eksāmenu darbus vērtēs centralizēti, un vērtējums tiks izteikts procentuālajā novērtējumā. Pēc izglītojamā izvēles informācija par piedalīšanos pilotprojekta eksāmenā un tajā iegūtais vērtējums tiks ierakstīta atestāta par vispārējo vidējo izglītību sekmju izrakstā.

Skolēni izvēlas un piesakās centralizēto eksāmenu kārtošanai līdz attiecīgā mācību gada 15. decembrim, bet mainīt vai papildināt savu izvēli iespējams ne vēlāk kā sešas nedēļas pirms attiecīga eksāmena norises datuma, rakstot skolas direktoram iesniegumu.

Centralizēto eksāmenu sertifikātus vispārējā vidējā izglītībā plānots izsniegt 2017. gada 29. jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu