Latvija gatava novērot Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības «Zapad-2017»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) gatava nosūtīt speciālistus Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku kopīgo stratēģisko mācību «Zapad-2017» novērošanai, ja tiks saņemts šāds uzaicinājums, portāls TVNET uzzināja ministrijā.

Pagaidām Latvijas puse nav saņēmusi uzaicinājumu piedalīties mācību novērošanā. Ministrijā apstiprināja, ka iepriekšējās mācībās «Zapad» 2013. gadā novērotāji no Latvijas ir piedalījušies.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka mācības «Zapad-2017» ir nepieciešams sarīkot maksimāli caurredzami, ļaujot tās apmeklēt visiem gribētājiem, tostarp NATO pārstāvjiem.

Lukašenko norādīja, ka Minska «neko neslēpj un nedrīkst slēpt. Ja NATO vēlas piedalīties mūsu mācībās, laipni gaidīti. Turklāt šādu informāciju un šādus signālus no viņu puses es jau saņemu», pavēstīja Lukašenko.

Viņš solīja, ka Baltkrievijas varasiestādes «uz šīm mācībām uzaicinās visus gribētājus», lai tie varētu pārliecināties, ka Krievijas-Baltkrievijas manevriem ir «tīri aizsardzības raksturs. Ne mēs, ne Krievija negrasāmies šajā virzienā kādam uzbrukt, mēs negrasāmies kādu provocēt. Mēs katram gadījumam gatavojamies nodrošināt savu drošību jebkurā situācijā,» sacīja Lukašenko.

Krievijas bruņoto spēku mācības «Zapad-2017» notiks gan Krievijā, gan Baltkrievijā. Iepriekš ziņots, ka saistībā ar šoruden plānotajām mācībām Krievija Baltkrievijā plāno nogādāt aptuveni 4000 vilciena vagonu militārās tehnikas un bruņojuma.

Lietuvas amatpersonas atzinušas, ka agrāko mācību «Zapad» laikā cita starpā slīpētas potenciālas iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu, tādējādi nogriežot NATO spēkiem vienīgo sauszemes ceļu uz Baltijas valstīm. Krievija arī kritizēta par to, ka nav atklājusi reālo šajās mācībās iesaistīto karavīru un tehnikas vienību skaitu. Lietuvas izlūkdienesti vērtējuši «Zapad-2017» kā šā gada galveno apdraudējumu Lietuvas drošībai.

Iepriekšējo reizi mācības «Zapad» notika 2013.gadā, un saskaņā ar Maskavas un Minskas sniegtajām ziņām tajās piedalījās aptuveni 10 000 karavīru. TVNET jau vēstīja, ka tās novēroja divi Latvijas militārie atašeji un divi novērotāji no Aizsardzības ministrijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu