Jaunnedēļ pirmo reizi notiks Mediācijas dienas - par ārpustiesas strīdu risināšanas iespējām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

No 25.aprīļa līdz 28.aprīlim Tieslietu ministrija (TM) sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi pirmo reizi rīko Mediācijas dienas, kad sertificēti mediatori iedzīvotājus informēs par ārpustiesas strīdu risināšanas iespējām.

Kā informēja TM, tāpat lielākajās Latvijas pilsētās tiks nodrošinātas mediatoru bezmaksas konsultācijas, un īpašs uzsvars tiks likts uz sabiedrības informēšanu reģionos.

Mediācijas dienās sertificētu mediatoru komanda dosies uz sešām Latvijas pilsētām - 25.aprīlī uz Madonu un Cēsīm, 26.aprīlī uz Jēkabpili, 27.aprīlī uz Talsiem, kā arī 28.aprīlī uz Bausku ar noslēguma pasākumu Rīgā, Vērmanes dārzā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) uzsver, ka mediācijas pakalpojumu izmantošana paplašina iespējas strīdā iesaistītajām pusēm meklēt abpusēji izdevīgu risinājumu pirms prasības celšanas tiesā. Salīdzinot ar konfliktu risināšanu tiesā, strīda izšķiršanai mediācijas procesā ir vairāki ieguvumi, tostarp tiek ietaupīti līdzekļi un laiks.

Ministrs uzskata, ka daudzos gadījumos mediācijas procesam var būt izšķiroša nozīme, jo vēl pirms prasības iesniegšanas tiesā ar strīdā neieinteresētas personas, proti, mediatora, palīdzību puses pašas vienojas un panāk abpusēji izdevīgu risinājumu, līdz ar to ieguvēji ir visas strīdā iesaistītās puses un neviens nav zaudētājs. Turklāt iedzīvotājiem arvien plašāk izmantojot mediācijas pakalpojumu kā alternatīvu domstarpību risināšanas veidu, samazināsies tiesu noslodze, līdz ar to arī lietu izskatīšanas termiņi, atzīst tieslietu ministrs.

Mediācijas dienās Sertificētu mediatoru padome nodrošinās bezmaksas konsultācijas arī tiem iedzīvotājiem, kuriem nav iespēja ierasties klātienē, sūtot sev interesējošo jautājumu uz Sertificētu mediatoru padomes e-pastu «smp@mediacija.lv».

Tāpat TM sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi īsteno jaunu pilotprojektu par bezmaksas mediāciju ģimenes strīdos, kura laikā no 1.janvāra līdz gada beigām ir iespējams apmeklēt piecas bezmaksas sertificētu mediatoru sesijas, lai risinātu domstarpības starp vecākiem, kas skar arī bērnu intereses, un rastu iespēju uzlabot ģimenes locekļu savstarpējās attiecības.

Ministrs uzskata, ka daudzos gadījumos mediācijas procesam var būt izšķiroša nozīme, jo vēl pirms prasības iesniegšanas tiesā ar strīda risināšanā neieinteresētas personas, proti, mediatora,

Ministrs uzskata, ka daudzos gadījumos mediācijas procesam var būt izšķiroša nozīme, jo vēl pirms prasības iesniegšanas tiesā ar strīda risināšanā neieinteresētas personas - mediatora

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu