Bergmanis parakstījis līgumu par haubiču iegādi no Austrijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Parakstīts divpusējs līgums starp Latvijas Aizsardzības ministriju (AM) un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi, informēja AM.

Šobrīd Austrijā uzsākta arī Latvijas bruņoto spēku haubiču apkalpošanas speciālistu praktiskā apmācība par tehnikas izmantošanu.

Bergmanis šajās dienās piedalās Eiropas Savienības aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē Valletā, Maltā. Vakar viņam bija tikšanās ar Austrijas aizsardzības ministru Hansu Pēteru Doskocilu un parakstīja haubiču pirkšanas līgumu.

«Mēs augsti novērtējam veiksmīgo sadarbību ar Austriju netiešās uguns atbalsta spēju stiprināšanā. Vēlos izteikt savu pateicību Austrijas aizsardzības ministrijai un Bruņotajiem spēkiem par nenovērtējamo atbalstu un ieguldījumu visā mūsu divpusējās līgumiskās sadarbības attīstībā un Latvijas karavīru apmācībā. Ir pagājis tikai gads, kopš manas vizītes Austrijā un sarunas par pašgājējhaubiču iegādi, kad nu jau varam teikt, ka iecerētais ir paveikts,» sarunā ar Austrijas aizsardzības ministru pauda Bergmanis.

Vienlaikus aizsardzības ministrs uzsvēra, ka šāda veiksmīga sadarbība ir drošs pamats arī citiem nākotnes sadarbības plāniem saistībā ar jau iegādātajām pašgājējhaubicēm.

Sarunā ar Austrijas aizsardzības ministru Bergmanis pauda pārliecību, ka Latvijas Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanā noslēgtajam līgumam ar Austriju ir liela nozīme, it īpaši šī brīža ģeopolitisko izaicinājumu laikā, kad divpusējas sadarbības starp Eiropas Savienības valstīm nozīme drošības un aizsardzības stiprināšanā strauji pieaug.

Kā ziņots Latvija iegādāsies «M109» sērijas 155 milimetru pašgājējartilērijas sistēmas.

Plānots, ka vienas vienības izmaksas, atkarībā no tās modifikācijas - haubice, uguns vadības centrs vai autovadītāju apmācību platforma būs no 60 000 līdz 140 000 eiro. Aizsardzības ministrija iepriekš apstiprināja, ka līguma summa ir seši miljoni eiro.

Kopumā no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās, plānots iegādāties 47 kaujas tehnikas vienības. Haubices, ko plāno iegādāties Latvija, no 2003.gada līdz 2007.gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas. Plānots, ka pirmās haubices tiks piegādātas šā gada rudenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu