Kalnmeiers: Publiskoto «oligarhu sarunu» daļa iepriekš nav bijusi prokuratūras rīcībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Žurnālā «Ir» publiskoto «oligarhu sarunu» daļa iepriekš nav nonākusi prokuratūras rīcībā, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors atzina, ka sarunu daļa, kas patlaban tikusi publiskota, iepriekš nav bijusi prokuratūras rīcībā, un «neesot skaidrs, kāpēc tā noticis».

«Kā man ir apliecinājis uzraugošais prokurors, nekad šādi jautājumi nav tikuši virzīti uz prokuratūru skatīšanai. Tātad šī izmeklēšana ir apstājusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) - kādu iemeslu dēļ, es nevaru to atbildēt,» pauda ģenerālprokurors.

Kalnmeiers norādīja, ka tiks skaidrots, vai vispār KNAB rīcībā kriminālprocesā šāda informācija bija. «Ja nebija un tā ir objektīva, tad ir jautājums, kurš un kādu iemeslu dēļ šo informāciju ir slēpis un nav nodevis izmeklēšanai,» izteicās ģenerālprokurors.

Viņš uzsvēra, ka pirmais solis ir noskaidrot konkrēto sarunu autentiskumu - pēc tam KNAB attiecīgi no tā, cik lielā apmērā šīs sarunas ir autentiskas, ir jāvērtē, vai ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. "Ja tādas ir saskatāmas, jālemj jautājums par procesa sākšanu konkrētās epizodēs un jāizmeklē - tā var darīt, ja ir likumā noteiktie priekšnosacījumi» sacīja ģenerālprokurors.

«Tas nenozīmē, ka durvis ir aizslēgtas un atslēga nolauzta,» pauda Kalnmeiers.

Jau ziņots, ka viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu