Bērnu slimnīca ģimenes ārstu streika laikā neizjuta lielu pacientu pieplūdumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bērnu klīniskās universitātes slimnīca (BKUS) Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) rīkotā streika laikā neizjuta lielu pacientu pieplūdumu, sacīja slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

Viņa piebilda, ka streika rezultāti slimnīcā bijuši salīdzinoši mierīgi. Pirmajās dienās bija vērojams pacientu pieplūdums un vidēji tika uzņemti 20-25 bērni, kuri varēja saņemt palīdzību pie ģimenes ārstiem, taču pārējās streika dienās šis skaits samazinājās. Ņemot vērā, ka ik dienas, lai saņemtu neatliekamo palīdzību, BKUS ierodas apmēram 200 bērnu, tad vēl 20-25 pacienti slimnīcas darbu daudz neapgrūtināja.

Šteina sacīja, ka ģimenes ārstu streika laikā BKUS bija pieprasīti tādi pakalpojumi, kurus parasti piedāvā ģimenes ārsti, kā recepšu izrakstīšana, zīmes diennakts nometnē un darba nespējas labas. Visvairāk pieprasīta bija recepšu izsniegšana.

Pēc slimnīcas pārstāves paustā, liela daļa vecāku streika dienās vērsās BKUS, jo bērnam bija sākušās kakla sāpes vai iesnas vai klepus, proti, ar nelieliem veselības apgrūtinājumi, kuros palīdzību varēja sniegt ģimenes ārsts.

Vecāku noskaņojums saistībā ar to, ka pēc palīdzības jāvēršas BKUS, bija dažāds. «Bija tādi, kuri pārrunāja ar konkrētiem ārstiem situāciju, kāpēc viņi ir ieradušies, bija arī tādi, kuriem nebija saprotams nozarē notiekošais. Viņi nesaprata, kas īsti streiko, vai arī BKUS ārsti piedalās notiekošajā. Bija arī tādi vecāki, kas zvanu centrā interesējās, vai slimnīcā kāds vispār strādā,» teica Šteina.

Savukārt patlaban «lēnā» streika laikā BKUS neizjūtot izmaiņas viņu darbā. «Šobrīd darbu turpinām tādā pašā režīmā, un neesam saskārušies ar gadījumiem, kas liktu esošo sistēmu mainīt vai pielāgot,» uzsvēra slimnīcas pārstāve.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Ģimenes ārsti ar valdību nespēja panākt vienošanos par vēlamo apmēru, kādā palielināt kapitācijas naudu, tomēr protesta akcijas forma tika mīkstināta - kopš 18.jūlija ģimenes ārsti, kuri piedalās šajā akcijā, pieņem ne vairāk kā 20 pacientus dienā, turklāt nevienam pieaugušam pacientam neveic profilaksi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu