«Vienotība» uzskata, ka nepilsoņa statusa jautājumi jārisina vienlaikus ar pakāpenisku pāreju uz valsts valodu izglītībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Partijas «Vienotība» jaunā valde uzskata, ka nepilsoņa statusa jautājumi jārisina vienlaikus ar pakāpenisku pāreju uz valsts valodu izglītībā, informēja partijas pārstāve Elīna Bīviņa.

Pēc valdes domām, integrācijas jautājums ar priekšlikumu bez liekiem birokrātiskiem šķēršļiem piešķirt Latvijas pilsonību visiem Latvijā dzimušajiem bērniem tiks kvalitatīvi risināts tikai tad, ja notiks pāreja uz latviešu valodu kā vienīgo mācību valodu bērnudārzos un skolās.

"Vienotība" konceptuāli uzskata, ka nepilsoņu institūts ir novecojis un nepiedien modernai un stiprai valstij, kāda ir Latvija. Vienlaikus diskusijā, kas pašlaik sākusies pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvas, ir jāiesaista visas sabiedrības grupas un pieejai jābūt plašākai, pakāpeniski pārejot uz latviešu valodu kā vienīgo mācību valodu bērnudārzos, skolās," uzskata partijas valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

«Vienotības» valde arī atgādina, ka Valsts prezidenta priekšlikumam par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem šobrīd nav atbalsta koalīcijā, un «Vienotība» respektēs koalīcijas partneru pozīciju šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta iniciatīva vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem raisīja domstarpības starp valdošās koalīcijas partneriem.

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Tomēr «Vienotības» Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju «Kustība Par!», atbalsta Vējoņa iniciatīvu, bet Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija vēl lems par šo jautājumu. Savukārt opozīcijas frakcijas Vējoņa priekšlikumus atbalsta.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aģentūrai LETA pauda - lai juridiski būtu iespējams īstenot Valsts prezidenta iniciatīvu, ir jāgroza Pilsonības likums. Kad likumprojekts tiks apspriests parlamentā, Juridiskais birojs sniegs sīkāku skaidrojumu šajā jautājumā.

Prezidenta iesniegtā likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu